Въпреки Covid кризата издадените разрешителни за строеж у нас запазват значително високо ниво през четвъртото тримесечие на 2020 година. За цялата страна те са 1451 броя разрешителни за жилищни сгради. Не е изненадващо, че София води с най-много (230), но Пловдив настига столицата с 222 издадени разрешителни за строеж. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Пловдив обаче води брой разрешителни за строеж на жилища (3624), а зад него става столицата с 3413 нови жилища за периода.

Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради намаляват с 14,4%, но жилищата в тях се увеличават с 31.9%, както и общата им застроена площ - с 18,5%. По-малко са и издадените разрешителни за строеж на административни и други видове сгради съответно с 50 и 10,3%. Същевременно РЗП на административните сгради намалява с 40%, докато на другите сгради е с 2% повече.

Нови жилища

Започнато строителство на нови жилищни сгради през четвъртото тримесечие на 2020 година е 1008 броя, като на първо място се нарежда Пловдив със започнати 174 броя сгради. Броят на жилищата в тях е 480. Започнатите жилищни кооперации в София (столица) са 134, но жилищата тук са значително повече - 2114 броя.

Бургас също е сред първенците по реализиране на нови жилища, като отстъпва само на столицата по този показател. В морския град е започнал строеж на 963 жилища за четвъртото тримесечие. Най-малко реализации на нови жилища за периода отчита Русе - само 3 броя.

Спрямо предходното тримесечие започнатите жилищни сгради намаляват с 21,4%, жилищата в тях - с 4,8%, а разгънатата им застроена площ - с 3,4%. При започнатите административни сгради и тяхната обща застроена площ е регистриран спад съответно с 48 и 67,8%. Намаляват и започнатите други видове сгради с 8.3%, както и общата им застроена площ - с 29,4%, според данните на НСИ.

Във Варна е започнало строителството на 684 нови сгради, в Кърджали -159, Пазарджик - 112, Стара Загора - 265.

Строителство на офис сгради

Не е изненадващо, че започнало строителството строителство на жилищни сгради е едва за 13 броя за периода с разгъната застроена площ 12 803. В София е започнало строителството на 4 офис сгради с разгъната застроена площ 7 501.

На годишна база започнатите офис сгради нарастват с 18,2%, а разгънатата им застроена площ се увеличава с 8,7%. През същия период в страната е било разрешено строителството на 14 офис и административни сгради. Издадените разрешения за строеж намаляват с 50% спрямо третото тримесечие, а площта им се е свила с над 40%. На годишна база издадените строителни разрешения за офиси са с 33,3% по-малко, но площта им се увеличава с 34,4%.

В Пазарджик са издадени 3 разрешителни за офис сгради, както и 5 в Пловдив.

Без промени в цените

Cпopeд eĸcпepт пpeз нacтoящaтa 2021 гoдинa cъщo нe ce oчaĸвaт ĸaтaĸлизми и cътpeceния нa пaзapa, a цeнитe y нac щe пpoдължaт дa pacтaт плaвнo. Ocнoвeн фaĸтop зa тoвa щe бъдaт eвтинитe ĸpeдити.

"B Coфия нe ce oтчитa cпaд нa цeнитe нa имoтитe, пpoдaвaни "нa зeлeнo", зaвъpшeнитe жилищa дopи пocĸъпвaт. Инвecтитopитe cтaнaxa мнoгo пo-гъвĸaви пo oтнoшeниe нa cxeмитe зa плaщaнe", ĸoмeнтиpa тъpгoвcĸият диpeĸтop нa Аrсо Rеаl Еѕtаtе Ивaн Koзapoв пред ВlооmbеrgТV преди дни.

По думите му през тpeтoтo тpимeceчиe нa минaлaтa гoдинa в cтoлицaтa e oтчeтeн pъcт oт 8% нa cдeлĸитe нa гoдишнa бaзa. Ho пocлeднитe тpи мeceцa нa гoдинaтa пoĸaзвaт oxлaждaнe.

В нacтoящaтa cитyaция ипoтeчнитe ĸpeдити мoжe дa дocтигнaт дo 90% oт пpoдaжнaтa цeнa нa имoтa.