По всичко личи, че може би ще посрещнем коледните празници с цени по колонките на българските бензиностанции, които са по-ниски от тези през ноември. Това заяви пред БНР председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

"За момента, въпреки това, че днес Европа вече не може да получава нефт от Руската федерация, а нефтът, който е получила до вчера, ще може да го продава като готови продукти до 5 февруари, цените са стабилни на фона на последните 2 седмици и понижението от двете седмици. Днес сутринта котировките отново са с тенденция към намаляване", отбеляза той.

От днес руският суров петрол струва максимум $60

От днес вторият най-голям износител на петрол е ограничен да го продава за максимум $60

ЕС и страните от Г-7 наложиха ценови таван

По думите му "зависи от много фактори" дали цените ще тръгнат нагоре след Нова година.

Терзиев коментира, че пазарите реагират "странно" на тавана на руския петрол: "Дизелово гориво няма като предлагане, има недостиг в региона и в Европа. Цените падат, което аз си обяснявам само с едно - това вече не е търговия, това е политика на световно ниво. Това, че един продукт го няма, когато световните лидери са решили, че цената ще бъде понижена, то става с явно непазарни механизми. В този аспект - цените всеки ден са проекция на слухове, на решения и на алтернативни оценки какво би било в следващите месеци".

Италия пое управлението на една от най-големите рафинерии на "Лукойл" в Европа

Италия пое управлението на една от най-големите рафинерии на "Лукойл" в Европа

Заради страх от затваряне на рафинерията след влизане на забраната за внос на руски петрол

Според председателя на петролната и газова асоциация до месец март "Лукойл" няма да спре работа, но при преустановяване на доставката на руски нефт ще има период от между 3 и 6 месеца, в който България ще трябва да намери нефт на добра цена.

Турция не въвежда пределни цени за руския нефт и така нейните рафинерии се превръщат "в алтернативни доставчици на горива от руски суровини, които много лесно могат да бъдат представени на европейския пазар, който явно ще е по-скъп", отбеляза Терзиев. По думите му това поставя в риск нашия сектор, като той предупреди, че е възможно през следващите месеци - чак до края на първото полугодие на 2023 г., да се стигне до вакуум, който да увеличи цените.

Терзиев напомни, че от 1 януари бензиностанциите няма да дават помощта от 25 стотинки на литър гориво: "Търсят се конкретни групи, които да получат дали ваучери за гориво, дали суми, които да харчат за транспортни нужди, дали суми, които да потребяват както намерят за добре - ресурсът ще бъде определен от свръхпечалбата, която би трябвало да заплати рафинерията в Бургас със своята дейност от 1 януари".