Икономиката на САЩ е растяла по-бързо през първото тримесечие от предварителните очаквания, а търговският дефицит достигна петгодишен минимум, съобщава днес Блумбърг.

БВП на САЩ е нараснал с 0.9 процента от януари до март след като първата публикация бе за 0.6 процента, изчисленията са на Министерството на икономиката.

Растежът в началото на тази година се дължи основно на търговията и най-вероятно през второто тримесечие ще има забавяне, заради високите цени на горивата, скока на цените на потребителските стоки и спада на цените на имотите, които ще предизвикат отдръпване на потребителите. В същото време намаляването на търговския дефицит достигна своеобразен рекорд, заради увеличаването на износа подпомогнат от евтиния долар.

„Ние сме някъде в зоната на здрача между растежа и рецесията,” каза Майкъл Фероли, икономист в Джей Пи Морган. „Растежът тази година ще е минимален.”

Отделен доклад на Министерството на труда от днес показва, че броят на помощите за безработни е по-висок от предвижданията на икономистите за миналата седмица. Подадените молби през седмицата до 24 май са 372 000 спрямо 368 000 за предходния отчетен период.

Държавните ценни книжа, които отбелязаха спад по-рано през деня, възстановиха нивото си от вчера. Десет годишните облигации имаха повишение до 4.06 процента доходност в 9.01 сутринта в Ню Йорк, спрямо 4 процента вчера.

Докато рецесията често е описвана като две последователни тримесечия с отрицателен ръст на БВП, Националното бюро за икономически изследвания, което е официалния арбитър в САЩ, определи спада като „значително” намаление на пазарната активност за продължителен период от време.

От институцията заявиха, че при рецесия, спадът би бил забележим най-вече в новите работни места, в разплащанията, в производителността, в продажбите и в доходите, а не само в БВП.

По повод на това Сал Гуатиери, икономист в канадска инвестиционна компания заяви, че САЩ вероятно са в „лека рецесия” и че: „Икономиката ще е в забавен стадий на развитие през по-голямата част от годината.”

Днешният доклад е вторият от три ревизии за БВП за първото тримесечие, който оправда очакванията на анализаторите за 0.9 процента ръст.

След слабият ръст на американската икономика от 0.6% през последното тримесечие на миналата година, този за първото тримесечие на 2008 г. (0.9%) е вторият най-слаб резултат за последните пет години.