САЩ ще предоставят 85 млн. долара в подкрепа на енергийната система на Молдова, съобщи държавният секретар Антъни Блинкен, цитиран от пресцентъра на местното правителство.

Това се случи по време на краткото му посещение в Браила, където заедно с министър-председателя на бившата съветска република Дорин Речан успя да разгледа местната електроцентрала. Именно там ще бъдат инсталирани част от планираните за закупуване системи за съхранение на енергия в батерии (BESS).

Молдова за първи  път купува втечнен газ от САЩ

Молдова за първи път купува втечнен газ от САЩ

Обемът на покупката като начало е доста малък

Проектът ще подобри надеждността на мрежите в страната и ще позволи интегрирането на възобновяема енергия, както и ефективното управление на енергийните резерви, коментират от пресцентъра.

Сумата е част от обявения през 2023 г. пакет на стойност 300 млн. долара в помощ на енергийния сектор на Молдова. Други 135 млн. долара от тях са предназначени за увеличаване на вътрешното производство на електроенергия, както и за изграждането на високоволтова линия 400 kV през електроцентралите Strășeni (Молдова) и Gutinaș (Румъния).

Снимка 667758

Източник: Government of Moldova

Целта е тя да свърже електроенергийните мрежи на двете страни, като по този начин да улесни интеграцията на Молдова в европейската енергийна система.

От 1992 г. насам САЩ са предоставили на Молдова подкрепа в общ размер на 2,5 милиарда долара.