В юлския си доклад Международният съвет по зърното понижи прогнозите си за световните реколти от пшеница, царевица, ечемик и соя, заради горещото и сухо време в редица страни от Северна Америка, Европа и Австралия.

Предвиждането за пшеницата е с 3 млн. тона под направеното в края на юни, като очакванията вече са в световен мащаб да бъдат ожънати 732 млн. тона. Най-значима е неблагоприятната корекция за Австралия, където вече производството се оценява на 22,8 млн. тона при юнска прогноза от 24,8 млн. тона, пише sinor.bg.

Почти същото е положението и в САЩ, където предвиждането е занижено с 1,9 млн. тона до 46,7 млн. тона. В Европейския съюз вече се очаква реколта от 148,1 млн. тона при прогнозирани 149,4 млн. тона в края на юни. За сметка на това е повишена оценката за производството на пшеница в Русия, при това с цели 3 млн. тона до 71 млн. тона.

Прогнозата за световната реколта от царевица е с 5 млн. тона под направената през юни, или 1,02 млрд. тона. Само за САЩ негативната корекция е по-голяма, отколкото за света като цяло - експертите на съвета са занижили оценката си с 5,6 млн. тона до 352,1 млн. тона.

За ЕС предвиждането за реколтата от царевица е намалено със 700 хил. тона до 59,5 млн. тона, докато за Бразилия оценката е повишена с 500 хил. тона до 90,2 млн. тона.

При ечемика вече се очаква с 3,3 млн. тона по-слабо световно производство в сравнение с направената прогноза през юни, или глобална реколта от 138,1 млн. тона, при соята корекцията също е надолу с 3 млн. тона до 345 млн. тона.