Представители на българския бизнес обвиниха правителството за прекъснатите от "Газпром" газови доставки за страната ни.

Енергийният министър Александър Николов заяви тази сутрин, че България редовно плаща за газовите доставки от "Газпром". Малко по-късно стана ясно, че бизнесът се съмнява, че това се случва по условията на доставчика, което логично обосновава действията на руската страна.

Това каза в интервю за БНР Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ): "Имаше обяснимо искане за промяна в начина на плащане от "Газпром".

По думите му, Жозеп Борел декларира, че това не противоречи на санкциите, не ги заобикаля, защото плащането се извършва във валутата по договора, но в "Газпром банк", а не в друга банка.

Но плащането завършва и се брои за завършено, след като постъпи от българската сметка на "Булгаргаз" в "Газпром банк" в рубли сумата по сметка на "Газпром експорт".

Българското правителство изглежда обаче отказва да плаща в посочената банка и по посочената схема, поради което са предприети и санкциите към страната ни, каза още Васил Велев.

Той припомни, че към момента практически България е зависима на 90% от вноса на природен газ от Русия, тъй като фактически в компанията от Азербайджан, от която внасяме газ, голям дял акции има и "Газпром".

България остава без руски газ, "Газпром" спира доставките веднага

България остава без руски газ, "Газпром" спира доставките веднага

Решението е едностранно