Продажбите на дребно на леки автомобили в Китай, най-големият автомобилен пазар в света, паднаха с 80% през февруари заради коронавирусната епидемия, съобщи в сряда една от индустриалните асоциации на страната. Китайската асоциация за пътнически автомобили заяви, че общите продажби на леки автомобили в Китай спаднаха с 80%, предава Reuters. Oчаква се спадът на продажбите през февруари да бъде най-значителният за тази година.

Японският автомобилен производител Toyota заяви, че е продал 23 800 автомобила Toyota и Lexus през миналия месец. Това е намаление с 70% спрямо година по-рано. Най-големият автомобилен пазар на света е затруднен, тъй като усилията за ограничаване на разпространението на коронавирус, който уби повече от 2900 души в Китай, нарушава глобалните вериги за доставки и намалява търсенето на стоки.

Продажбите на автомобили в Китай се сринаха с 18% през януари

Продажбите на автомобили в Китай се сринаха с 18% през януари

Прогнозите са за задълбочаване на рецесията

Съперникът на Toyota - General Motors, който е и вторият най-голям чуждестранен производител в Китай, заяви, че индустрията ще се изправи пред "сериозни предизвикателства" през първото тримесечие на тази година, но очаква, че ситуацията ще се нормализира през второто тримесечие, заяви президентът на компанията Мат Циен в своя публикация. General Motors се надява продажбите на автомобили в Китай да отчитат годишен ръст през втората половина на тази година, добави Циен.

Китай започва да субсидира закупуването на новите автомобили

Китай започва да субсидира закупуването на новите автомобили

Това е опит да се съживи отрасъла и икономиката изобщо