Производствената активност в Китай се е свила за шести пореден месец през октомври и с по-голям темп от очакваното. От друга страна секторът на услугите в страната отчита най-слабият си растеж от близо 30 години насам.

Втората по големина икономика е изправена пред редица рискове, включително забавяне на глобалното търсене и търговската война със САЩ, а властите в Пекин вече не разполагат с необходимите инструменти, за да предотвратят по-сериозен спад.

Индексът на производствената активност (PMI) във втората по големина икономика в света се е свил до 49,3 пункта през октомври от 49,8 пункта за септември. Границата от 50 пункта дели растежа от свиването на месечна база.

През третото тримесечие на годината икономическият растеж в Китай падна до 30-годишно дъно с равнище от 6% на БВП. Поръчките за износ намаляват за 17-ти пореден месец през октомври.

От друга страна китайските компании продължават да освобождават служители, като подиндексът за безработицата е на равнище от 47,2 пункта за разглеждания период.