Агенцията за кредитен рейтинг на руския президент Владимир Путин се справя доста добре и чуждестранните конкуренти вече усещат напрежение от това.

През последните три седмици Moody’s Investors Service Inc. и Fitch Ratings Ltd. обявиха, че планират да спрат определянето на местни рейтинги, вместо да се съгласят московските им клонове да бъдат регулирани от руското правителство за сметка на премахването на международните санкции.

Международната рейтингова агенция Moody’s изтегля бизнеса си от Русия

Кредитната агенция Moody’s бяга от Русия

Ето и причините за това решение

С оттеглянето на нюйоркските компании фирмата ACRA е готова да запълни празнината, като започне да публикува собствени становища. Финансовото министерство и централната банка на страната планират да използват ACRA, за да заменят т.нар. „големите три” агенции за кредитни рейтинги (Standard & Poor's, Moody's и Fitch Group) и да имат собствено мерило за качеството на инвестициите, предава Bloombеrg.

Миналата седмица Moody’s обяви, че ще закрие съвместното си предприятие в Москва, след като в края на февруари Fitch съобщи, че вероятно ще спре публикуването на местни рейтинги за руски компании. Standard & Poor's пък посочи, че води разговори с централната банка за начина, по който може да поддържа присъствието си в страната при новите правила.

Fitch влоши прогнозата си за руската икономика през 2016-а

Fitch влоши прогнозата си за руската икономика през 2016-а

БВП ще се свие с 1 процент

Руската централна банка обяви планове за откриване на компания, неподатлива към „геополитически рискове” през юли, след като S&P и Moody’s намалиха рейтинга на Русия до ниво „боклук” на фона на срива в цените на петрола и санкциите, наложени върху страната заради ситуацията с Украйна.

Централната банка ще спре да използва S&P, Moody’s и Fitch при взимането на решения, посочи Елена Чайковская, ръководител на развитието на финансовите пазари. Засега ACRA е единствената агенция, която е поискала акредитация при новите изисквания, заяви тя на 14 март.

S&P влоши прогнозата си за спада на руската икономика

S&P влоши прогнозата си за спада на руската икономика

Причината са петролните цени

Агенцията кандидатства за лиценз за опериране в Русия на 29 февруари. Бордът се управлява от американец – Карл Йохансон, който съветваше руския кабинет, докато работеше за Ernst & Young в Москва. Всеки от общо 27-те акционери, сред които Sberbank, Raiffeisenbank и Severstal PAO, ще разполага с дял от 3,7% от капитала, възлизащ на 3 милиарда рубли (44 милиона долара).