Китай има работна сила от близо 900 милиона души, от които 350 милиона са мигранти и 9 милиона завършили тази година. Работната сила на Китай обаче вероятно ще намалее заради признаците на застаряващо население, а Пекин ще повиши пенсионната възраст.

Един от основните приоритети на Пекин е осигуряването на заетост за нарастващия брой новозавършили висшето си образование младежи, които влизат в работната сила всяка година. Проблем е обаче нарастващия брой пенсионери, пише South China Morning Post.

Колко голяма е работната сила в Китай?

В Китай се провежда преброяване на населението веднъж на десетилетие. През 2020 г. във възрастовата група между 15 и 59 години е имало 894 милиона души. Това представлява 63 на сто от населението, или спад с 6,7% на десетгодишна база. Делът на хората на възраст над 60 години е над 18 на сто. През 2020 г. в Китай са се родили 10 милиона деца. Ако тенденцията не се обърне, към 2050 г. в Китай ще живеят близо 487 милиона души, навършили 60 години. Така хората на средна възраст ще бъдат едва 35 на сто от населението.

По данни на Националното статистическо бюро (NBS) през юни 2021 г., се очаква около 14 милиона души да навлязат в работната сила през 2021 г., от които над 9 милиона са завършили скоро.

Сред целите на Китай за 2021 година е да създаде над 11 милиона нови работни места. Проблемът остава с топеното на работната сила остава. През следващите 5 години населението в трудоспособна възраст ще намалее с 35 милиона души по данни на правителството.

Експерти отдавна предупреждават, че Пекин трябва да предприеме действия срещу намаляващата работна сила и бързо застаряващото общество. В противен случай това ще бъде голяма тежест пред икономическия напредък на страната през следващите години.

Според данните т. нар. "плаващо население на Китай" или работници мигранти, се е увеличило между 2010 и 2020 г. с 375,82 милиона души, което е с 69,7% повече от 2010 г.

Каква е възрастта за пенсиониране в Китай?

Задължителната пенсионна възраст в Китай е 60 години за мъжете и 55 за жените. Така е през последните 40 години. Но министър-председателят Ли Кецян заяви неотдавна, че "законоустановената възраст за пенсиониране ще бъде повишена поетапно".

Предложението предизвика полемика в социалните медии. Според критиците е несправедливо да хората да работят по-дълго, защото намаляващата работна сила в Китай е резултат от правителствените политики.

Малко по-късно от Института за социално осигуряване към Министерството на човешките ресурси заявиха, че възрастта за пенсиониране ще се увеличава с няколко месеца всяка година.