Растежът на Европейския съюз (ЕС) леко изпреваре очакванията, като най-голямата икономика на Стария континент разочарова анализаторите с по-слаби резултати. Това показват предварителните данни индекса на производствената активност (PMI) за август.

От друга страна отличникът за този месец е Франция, която отчита най-бързото темпо на растеж на частния си сектор за последните 10 месеца.

Общият PMI за съюза, в който влизат производствения сектор и този на услугите, е на ниво от 53,3 пункта при прогнози за такъв от 53,2 пункта.

Активността в производствения сектор е по-слаба от очакваната и достига 51,8 пункта. Секторът на услугите обаче се подобрява с равнище от 53,1 пункта на PMI при прогнози за такова от 52,8. Всички резултати над границата от 50 пункта отчитат растеж, а под нея – свиване на икономическата активност.

Според данните на анализаторската фирма IHS Markt, която отчита индекса, през август европейската икономика е нараснала с най-бързия си темп за последните седем месеца.

За Германия общият PMI е на ниво от 54,4 пункта, което е под прогнозираните 54,8 пункта, както и под резултата от 55,3 пункта от юли. Причина за тези резултати е по-слабото представяне на сектора на услугите.

От друга страна Франция изненадва с резултат на производствената активност от 51,6 пункта, което е значително над очакваното такова от 50,5 пункта. Все пак обаче промишлеността остава под границата от 50 пункта до 48,5 пункта.