Разходите на домакинство в Япония спаднаха с рекордни темпове, след като мерките за забавяне на разпространението на коронавируса оставиха хората у дома, пише BBC.

Разходите за домакинства са спаднали с 16,2% през май спрямо година по-рано. Цифрите са индикация за това колко силно пандемията е ударила третата най-голяма икономика в света.

Данните показват големи спадове в разходите за хотели, транспорт и хранене. Стоките, които отбелязаха увеличение в търсенето са месо, алкохол и маски за лице.

Икономистите очакват възстановяването на разходите да бъде с бавни темпове. Прогнозите за разходите на домакинствата през следващите месеци също са консервативни и заради очакването за нарастване на загубата на работни места.

Япония се подготвя за най-лошия следвоенен икономически спад

Япония се подготвя за най-лошия следвоенен икономически спад

Третата по големина икономика в света се сви с 2,2% през първото тримесечие

Заплати в Япония спаднаха с най-бързи темпове от близо пет години, заради влиянието на коронакризата на пазара на работни места.

"Въздействието на коронавируса доведе до намаляване на заплатите за извънреден труд, което доведе до реално намаляване на заплатите", заяви служител на министерството на труда.

Заплащането за извънреден труд, което се разглежда като ключова мярка за силата на бизнес дейността, е спаднало с 25,8% спрямо година по-рано.

Освен това се усеща и натиска от упадъка от търговската война между САЩ и Китай и увеличението на данъка върху продажбите, което влезе в сила в началото на октомври.

Сега политиците са изправени пред нарастващ натиск за засилване на мерките за възстановяване на доверието на бизнеса и потребителите.

Според данни от този месец Япония е изпаднала в рецесия за първи път от четири години и половина, след 7,2% свиване между октомври и декември.