Японската икономика се запътва към най-лошия си следвоенния спад, дори след като през първото тримесечие БВП се сви по-малко от очакваното. Коронавирусът спря световния растеж и повиши натиска върху Токио, бизнеса, потребителите.

"Най-важното сега е да защитим работните места и да помогнем на бизнеса да оцелее от пандемията", заяви министърът на икономиката на страната Ясутоши Нишимура в интервю пред Reuters. "Все още не сме на етап, в който искаме да стимулираме потреблението и да насърчим хората да пътуват повече", каза той.

Кредитирането нарасна с най-бързите годишни темпове през май, а знаковите компании използват кредити, за да посрещнат незабавните нужди от финансиране, за да оцелеят след спад от продажбите.

Третата по големина икономика в света се сви с 2,2% през януари-март, показват данните на годишна база. Това е по-малко от предварителните прогнози, които бяха за спад с 3,4%.

"Въздействието от пандемията на коронавирус, което ще се усети през второто тримесечие е предизвикателна за перспективите за 2020 г.", заяви старшият икономист от Oxford Economics, Стефан Ангрик.

Скорошни данни, включващи износа, фабричната продукция и данните за работни места, показват, че Япония е изправена пред най-лошия си следвоенен спад през текущото тримесечие, период, в който премиерът Шиндзо Абе обяви извънредно положение, призовавайки гражданите да останат вкъщи, а бизнеса да се затвори.

Въпреки че извънредната ситуация беше премахната в края на май, не се очаква икономиката да се възстанови през следващите месеци поради голямото въздействие от пандемията.

Ръководителят на японската компания ANA Holdings заяви, че авиокомпанията ще прекъсне неизгодни международни маршрути, за да се справи с последствията от пандемията, според местната преса.

Японският парламент ще обсъди втори допълнителен стимулиращ пакет от 1,1 трилиона долара, който включва схеми за заем и подпомагане на бизнеса.

"Вече възобновяваме бизнеса си, така че икономиката вероятно ще достигне дъното от април до средата на май ", заяви Нишимура, като изрази надежда, че вътрешното търсене може да се повиши скоро, ако Япония успее да предотврати втора вълна от инфекции.

Но той предупреди, че перспективите за външно търсене са по-несигурни, защото някои региони в света все още наблюдават увеличаване на броя на инфекциите.