В Тайланд се провежда програма, финансирана от държавата, която цели да отучи фермерите от отглеждането на ориз и да ги научи как да произвеждат други видове култури.

С уроци, обхващащи всичко от счетоводство до отглеждане на пилета, правителството се опитва да намали рекордните запаси на зърнени култури в момент, в който земеделските производители се изправят пред най-лошата суша от две десетилетия насам, предаде Bloombеrg.

Правителството на Тайланд, която обикновено е най-големият износител на ориз в света, съветва земеделците да произвеждат алтернативи на културата в продължение на десетилетие. Днес в лицето на намаляващата вода и срива на цените положението става още по-сериозно.

„При проблема със сушата тези хора ще страдат. Това, което се опитваме да направим, е да влеем някакви пари в този сектор, да се опитаме да им помогнем, да ги назначим, като ги научим как да оцеляват в този труден период”, обясни финансовият министър на азиатската страна Аписак Тантиворавонг.

Сушата, причинена от феномен Ел Ниньо, ще „пресуши” около 2,4 млрд. долара от икономиката и ще подкопае търсенето на дълготрайни стоки като превозни средства, електрически уреди и селскостопанска техника, заяви TMB Bank в доклад от 19 февруари.

Снимка 222689

Източник: Bloomberg

Земеделието представлява 8% от БВП на Тайланд. Производството се е свило със 7-8% през последните две години, обясни Сантитарн Сатиратай, икономист в Credit Suisse Group AG в Сингапур.

Усилията са насочени към намаляване на производството именно на ориза, залегнал в тайландската култура, тъй като културата използва голямо количество вода – понякога два и половина пъти повече от количеството, необходимо за отглеждане на пшеница или царевица.

Правителството се стреми да ограничи производството на ориз в страната до 27 милиона тона през сезона за засаждане, който започва през май – с четвърт по-малко от петгодишното средно ниво.

Понижаването на производството ще преобърне тенденцията на глобално свръхпредлагане, което намали международните цени, но увещаването на фермерите да засаждат по-малко ориз изисква внимателна дипломация.