Германия постави нов рекорд за износ на оръжие през 2023 г., разрешавайки продажби на стойност над 11.72 милиарда евро, съобщи ДПА. Предишният рекорд от 9.35 милиарда евро, беше поставен през 2021 г. В сравнение с 2022 г. увеличението тази година е 40%, според данни на Министерството на икономиката, предоставени в отговор на парламентарен въпрос.

Цифрите се отнасят за периода от 1 януари до 12 декември, през който период Германия е одобрила износ за 6.15 милиарда евро на оръжия и 5.57 милиарда евро на друго военно оборудване по целия свят.

Повече от една трета от износа на германски оръжия през 2023 г. (на обща стойност 4,15 милиарда евро) е за Украйна. През първата година от войната германските оръжейни доставки на стойност 2.24 милиарда евро бяха одобрени за Киев, включително системи за противовъздушна отбрана и тежка артилерия. Тази година основните бойни танкове Leopard 2 бяха предадени след първоначално колебание от германското правителство.

Почти 90% от експортираното оръжие е изпратено към страните от ЕС и НАТО, Украйна и страни, които се третират по подобен начин като страните от НАТО по отношение на контрола върху износа на оръжие - например Япония, Австралия и Южна  Корея.

Русия спира да изнася оръжие за страни, които го реекспортират

Русия спира да изнася оръжие за страни, които го реекспортират

Основен купувач на руски оръжия сега е Индия

За така наречените трети страни като Израел, Обединените арабски емирства или Саудитска Арабия германското правителство даде зелена светлина за продажбата на произведени в Германия оръжия и друго отбранително оборудване на стойност 1.18 милиарда евро.

Общите разходи следват обръщане на лявоцентристката управляваща коалиция в Германия, която възнамеряваше да ограничи износа на оръжие. Обратният завой беше потвърден от канцлера Олаф Шолц през февруари 2022 г., малко след нахлуването на Русия в Украйна. Новата политика също така означаваше, че Германия отмени самоналожената забрана за доставки на оръжия за продължаващ конфликт.

Израел получи оръжие от Германия на стойност 323.2 милиона евро тази година - около 10 пъти повече, отколкото през цялата 2022 г.

По-голямата част от над 200-те индивидуални лиценза за Израел са издадени след терористичната атака на Хамас срещу Израел на 7 октомври. Компонентите за системи за противовъздушна отбрана и комуникационното оборудване бяха основният износ.

Търговия с оръжие и военно сътрудничество: Ким Чен Ун посети завод за изтребители в Русия, а Путин ще гостува на Северна Корея

Търговия с оръжие и военно сътрудничество: Ким Чен Ун посети завод за изтребители в Русия, а Путин ще гостува на Северна Корея

Светът се притеснява от дискусиите между двамата лидери