Севернокорейският лидер Ким Чен Ун продължи дългото си пътуване до Русия в петък, като посети завод за самолети в източния град Комсомолск на Амур, според руските държавни медии, след като двете страни обявиха, че е възможно военно сътрудничество, съобщи CNN.

Съоръжението е най-големият авиационен завод в страната и изгражда и разработва бойни самолети за Министерството на отбраната, включително изтребителите Су-35С и Су-57, съобщи държавната медия ТАСС.

Изображенията показват Ким и неговата делегация в авиационния завод "Юрий Гагарин" в Комсомолск на Амур (KnAAZ), който е кръстен на известния руски космонавт, както и вътрешността на изтребител, според руската държавна медия РИА Новости.

По време на обиколката Ким придружаваха кметът на града Александър Жорник и губернаторът на Хабаровска област Михаил Дегтярев.

Очаква се лидерът на Северна Корея да пътува до пристанищния град Владивосток, където ще разгледа военния капацитет на Тихоокеанския флот на Русия, каза руският президент Владимир Путин пред държавната информационна агенция Русия 1.

Обиколката на ключови обекти в руския Далечен изток дойде, след като Путин каза, че Русия обмисля и обсъжда военно сътрудничество със Северна Корея след среща на върха, на която Ким изглежда одобри войната на Москва срещу Украйна.

Петчасовата среща в сряда на космодрума Восточни сигнализира за по-близки отношения между двете страни, които са изправени пред международна изолация - Москва заради нахлуването си в Украйна и Пхенян заради програмата си за ядрени оръжия и балистични ракети.

Кремъл съобщи в четвъртък, че Путин е приел поканата на Ким да посети Северна Корея и че руският външен министър Сергей Лавров също ще посети страната през октомври, според говорителя Дмитрий Песков.

Ще стане ли Северна Корея новият "голям военен завод" на Русия

Ще стане ли Северна Корея новият "голям военен завод" на Русия

Значението на посещението на Ким Чен-ун в Русия

Запитан дали двамата лидери са обсъдили военното и техническо сътрудничество по време на разговорите, Песков каза, че това е "чувствителна сфера на сътрудничество" и потвърди ангажимента на Москва за по-нататъшно развитие на връзките с Пхенян.

Усилията да се демонстрира тази по-близка връзка бяха напълно изявени по време на срещата на върха. Путин подари на Ким ръкавица от космически костюм, която е била в космоса, и висококачествена карабина, произведена в страната, докато Ким подари на Путин също карабина, изработена от севернокорейски майстори, според Песков.

На държавен банкет с Путин в сряда Ким се зарече да установи "нова ера на 100-годишно приятелство" между двете страни.

В седмиците преди срещата на върха американски официални лица предупредиха, че Русия и Северна Корея "активно напредват" в потенциална оръжейна сделка, която може да накара Пхенян да предостави оръжия, които Москва да използва в нейната война в Украйна в замяна на технология за балистични ракети.

Путин беше попитан дали е обсъждал военно-техническо сътрудничество с Ким по време на срещата на лидерите. В отговор Путин призна, че има определени ограничения, като каза, че Москва напълно ги спазва. Но той също така каза, че има области, отворени за обсъждане и разглеждане, което предполага потенциални точки за сътрудничество.

Ким каза преди тост на държавната вечеря с Путин, че е "сигурен, че руският народ и неговата армия ще излязат победители в битката за наказване на злите сили, които амбициозно преследват хегемония и експанзия".

Без да назовава Украйна, Ким каза, че "руската армия и нейният народ ще наследят блестящата традиция на победата" и ще демонстрират репутацията си на фронтовата линия на "военната операция", евфемистичната фраза, която Москва използва, за да опише незаконното си нахлуване в Украйна.

"Винаги ще бъда с Русия", каза Ким, като похвали Москва за това, че "се изправи срещу хегемонистичните сили", за да защити своя суверенитет и сигурност, завоалирано препратка към Съединените щати и Запада.

Рeзидeнция 55: Мистериозното луксозно имение на лидера на Северна Корея Ким Чен Ун

Рeзидeнция 55: Мистериозното имение на "последния диктатор"

Специално обучени военни части защитават сградата, около която са поставени и мини

В замяна Путин изрази желание да помогне на Северна Корея в развитието на нейната космическа и сателитна програма.

В четвъртък съветник на украинския президент нарече преговорите "проява на неспособност" и каза, че Украйна "приема много сериозно действията на Москва и Пхенян и прави свои собствени изчисления".

"Нуждата на Москва да моли за помощ от Северна Корея със сигурност е причина за шеги, проява на неспособността на Русия и присъда за 23-годишната политика на Путин", каза Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на украинската президентска канцелария на X, по-рано известен като Twitter.

Украинското военно разузнаване заяви в сряда, че военното сътрудничество между Русия и Северна Корея не е нещо ново. Руски заявки за снаряди за артилерия и MLRS (Multiple Launch Rockt Systems) вече са известни на украинските власти, каза Андрий Юсов, представител на военното разузнаване, в интервю за украинските държавни медии.

"Не можем да пренебрегнем това. Това е важен фактор, който ще се усети, за съжаление на бойното поле, но това не е новина в тази ситуация", каза Юсов.

На въпрос в брифинг дали ракетите на Северна Корея се доставят на Москва, служител от президентската канцелария на Южна Корея каза: "Ние отдавна потвърдихме, че оръжията, предоставени от Северна Корея, са били използвани от Русия на бойното поле в Украйна".

Администрацията на Байдън смята, че Северна Корея е доставила ракети за използване в Украйна от руските наемници Вагнер миналата година.

Междувременно съветниците по националната сигурност на Съединените щати, Южна Корея и Япония в четвъртък издадоха съвместно предупреждение относно потенциални нарушения на международните санкции от Северна Корея и Русия.

 "Еър Корио" ще лети три пъти седмично до столицата на Северна Корея

Една от най-затворените държави се отваря за международни пътувания

Колко струва еднопосочния билет?

Според изявление, публикувано от президентската канцелария на Южна Корея, трите нации казаха, че ще има "ясни последствия", ако някоя от страните наруши задълженията си съгласно резолюциите и санкциите на Съвета за сигурност на ООН, особено тези, свързани с търговията с оръжие и военното сътрудничество.

"И трите страни изразиха сериозна загриженост относно дискусиите между двамата лидери, които включваха теми, свързани с военното сътрудничество, включително разработването на междуконтинентални балистични ракети (ICBM), въпреки многократните предупреждения от международната общност", се казва в изявлението.