Тези, които преди се присмиваха на Пхенян (столица на Северна Корея), сега го молят да не продава оръжия на Русия, но е твърде късно, пише хърватското издание Advance. На Вашингтон и Киев вероятно скоро ще се наложи да доразвият военните си планове, тъй като Северна Корея може да се превърне в новият "голям военен завод" на Русия.

Въоръженият конфликт в Украйна продължава вече 18 месеца и през това време воюващите страни вече са загубили много оръжия и хора. Украйна, на пръв поглед, има почти неизчерпаеми източници на нови и модерни оръжия. Почти целият Северноатлантически алианс непрекъснато й изпраща оръжие, като основна роля играе най-голямата военна сила в света - САЩ.

Русия в тази ситуация няма голям избор. Според някои информации, тя купува от Иран бойни дронове, макар че и Москва, и Техеран отричат ​​тези твърдения. А от Китай, Русия може да очаква само дипломатическа и политическа подкрепа, но не и военна помощ - тъй като Китай се грижи за репутацията си, за да продължи да търгува със Запада. Да видим обаче колко още ще продължи това сътрудничество, пише Advance.

При дадените обстоятелства Русия и Северна Корея могат да сформират своеобразен съюз, който да е от полза и за двете страни. Политическите лидери в света разбират добре защо Ким Чен-ун дойде във Владивосток през тази седмица. Разговорите там беше обявено че ще бъдат за икономика, но преди всичко за военната, а севернокорейските оръжия скоро може да се появят на украинския фронт.

Любопитно е, че дълги години Западът се присмиваше и дори подиграваше на Северна Корея, представяйки я като страна, живееща в каменната ера. Сега обаче, когато има реална вероятност Северна Корея да продава оръжие на Русия, САЩ буквално молят Пхенян да не прави това. Известно е обаче, че американското влияние върху Северна Корея е нулево.

Новият руски инфраструктурен мегапроект - за около 30 милиарда долара

Новият руски инфраструктурен мегапроект - за около 30 милиарда долара

Какво предвижда строителството

Много неща се промениха за няколко години. Когато Ким Чен-ун се срещна за първи път с Владимир Путин през 2019 г., почти никой не обърна внимание на това.

Обаче сега, можем ли да смятаме, че въпросът за доставка на оръжие от Северна Корея за Русия вече е догорен? Може би.

Може би всичко вече е било договорено по време на скорошното посещение на руския министър на отбраната Сергей Шойгу в Пхенян, а сегашното посещение на Ким Чен-ун е символично относно нови договорености. Или може би остават (важни) подробности, които са обсъдени на лична среща "на четири очи" между Владимир Путин и Ким Чен-ун.

Новите отношения с Русия, по-тесни от официалните връзки в "клуба на изгнаниците" от Запада, могат да открият големи възможности за Пхенян. Северна Корея може да стане държава, която е в състояние да влияе на международните отношения.

Но какво ще кажете за моралната отговорност за продажбата на оръжие на страна, която е разглеждана като нашественик в този въоръжен конфликт? Очевидно за Северна Корея това е незначителна подробност и те ще третират изпращането на оръжие в Русия "само като бизнес", пише хърватското издание.

Затова е възможно Вашингтон и Киев скоро да се наложи да доразвиват военните си планове, тъй като Северна Корея може да се превърне в "голям военен завод" за Руската федерация. А какво би казал Китай за това? Вече е ясно, че Пекин не е много радостен, че за първата си международна визита след пандемията, Ким Чен-ун избра не Китай, а Русия, пише Advance.

Концернът "Калашников" удвоява производството си, ето на кои ракети и боеприпаси

Концернът "Калашников" удвоява производството си, ето на кои ракети и боеприпаси

Някои от тях се използват в Украйна