Русия вече няма да доставя оръжие на държави, които са подкрепили санкциите и правят реекспорт на руски оръжия за трети страни. Това заяви първият заместник генерален директор на "Ростех" Владимир Артяков. По думите му, руската оръжейна индустрия сега е съсредоточена на осигураване на вътрешните потребности.

"Русия престана да осъществява военнотехническо сътрудничество с държави, които недобросъвестно - в нарушение на нормите на международното право - извършват неразрешен реекспорт на руски оръжия за трети страни. Сътрудничеството с онези страни, които подкрепят едностранните санкции спрямо Русия, е прекратено", казва Владимир Артяков пред "Российская газета".

Колко боеприпаси произвежда Русия

Колко боеприпаси произвежда Русия

Във военните заводи на страната обаче не достига персонал

Топ мениджърът от "Ростех" разказва, че Русия изнася и "образци" на руската военна продукция, модернизирани с оглед на опита от военната операция в Украйна. "По същество формираме отложено търсене на изпитани в бойни действия продукти, за да натоварим капацитета на националната оръжейна индустрия, който ще се освободи след приключването на военните действия в Украйна и дооборудването на руските въоръжени сили", добавя Артяков.

Концернът "Калашников" удвоява производството си, ето на кои ракети и боеприпаси

Концернът "Калашников" удвоява производството си, ето на кои ракети и боеприпаси

Някои от тях се използват в Украйна

А според данни от доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на проблемите на мира, износът на оръжие от Русия е намалял през последните няколко години. За период от 4 години - от 2018 г. до 2022 г. - износът на оръжия е намалял с впечатляващите 31%. Основен купувач на руски оръжия сега е Индия.

Припомня се, че в края на май руското правителство въведе временна забрана (която продължава и досега) за износ от страната на патрони за гражданско и служебно нарезно оръжие, както и на гилзи за патрони на нарезно огнестрелно оръжие от определени калибри.

Рекордни средства за отбрана и сигурност в бюджета на Русия за 2024 г. - над 38% от всички разходи

Рекордни средства за отбрана и сигурност в бюджета на Русия за 2024 г. - над 38% от всички разходи

Колко трилиона рубли е огромният бюджет