Очаква се Казахстан да продаде част от своя суров петрол през най-големия петролопровод в Азербайджан през септември, тъй като нацията търси алтернативи на маршрут, който Русия заплаши да затвори, казаха пред Ройтерс трима източника, запознати с въпроса.

Износът на казахстански петрол представлява повече от 1% от световните доставки, или приблизително 1,4 милиона барела на ден.

В продължение на 20 години това количество петрол се доставя по тръбопровода CPC до руското черноморско пристанище Новоросийск, което осигурява достъп до световния пазар.

МАЕ: Търсенето на петрол в света продължава да расте

МАЕ: Търсенето на петрол в света продължава да расте

Най-новите данни потвърждават увеличеното използване на петрол при производството на електроенергия, особено в Европа

През юли руски съд заплаши да затвори CPC, което накара правителството на Казахстан и големите чуждестранни производители да сключат договори за други търговски обекти като предпазна мярка.

Нито една от алтернативите не е толкова практична, колкото газопровода CPC, което повишава риска от допълнителна нестабилност на енергийните пазари.

Малко след като Русия нахлу в Украйна през февруари, международните цени на суровия петрол достигнаха 14-годишни върхове и цените останаха високи, поддържайки средно над 100 долара за барел през юли.

Тарифите за превоз на петрол с танкери от САЩ до Европа скочиха до двегодишен връх

Тарифите за превоз на петрол с танкери от САЩ до Европа скочиха до двегодишен връх

Цените за кораби, плаващи от американския залив до северозападна Европа, скочиха до почти 57 000 долара тази седмица

Източник, който е пряко запознат с въпроса, каза, че казахстанската държавна петролна фирма Kazmunaigaz (KMG) е в напреднали дискусии с търговското подразделение на азербайджанската държавна фирма SOCAR за разрешаване на 1,5 милиона тона годишно казахстански суров петрол да бъдат продавани през азерския тръбопровод, който доставя петрол до турското средиземноморско пристанище Джейхан.

Русия намери нов начин тайно да продава петрол на Западните страни

Русия намери нов начин тайно да продава петрол на Западните страни

Каква е схемата

С малко над 30 000 барела на ден, обемът е малка струйка в сравнение с обичайните 1,3-1,4 милиона барела на ден, които текат през тръбопровода CPC.