Търсенето на суров петрол в световен мащаб ще нарасне с 2,1 милиона барела на ден тази година, съобщи Международната агенция по енергетика (МАЕ) в последното месечно издание на своя водещ доклад за пазара на петрол. Суровият петрол е все по търсен заради преминаването от газ към петрол за производство на електроенергия, пише Oilprice.

Новото число с 380 000 барела на ден повече, спрямо предишната месечна прогноза на МАЕ. Това означава, че МАЕ очаква глобалното търсене на петрол тази година да бъде средно 99,7 милиона барела дневно.

Предлагането, според агенцията, вече надвишава търсенето, тъй като достигна 100,5 милиона барела на ден миналия месец, като производството на ОПЕК+ добави 530 000 барела на ден в съответствие със споразумението за увеличаване на производството, а добивът извън ОПЕК+ се повиши с 870 000 барела на ден.

Brent се доближи до 100 долара, а West Texas Intermediate достигна 92 долара за барел.

"Най-новите данни потвърждават увеличеното използване на петрол при производството на електроенергия, особено в Европа и Близкия изток, но също и в цяла Азия", се казва в доклада на Международната агенция по енергетика.

Агенцията ревизира нагоре прогнозата си за доставките на петрол за цялата година, отбелязвайки по-малък от очаквания спад в производството и износа на руски петрол.

"Износът на Русия на суров петрол и петролни продукти за Европа, САЩ, Япония и Корея е намалял с близо 2,2 млн. барела на ден от началото на войната, но има пренасочване на потоците към Индия, Китай, Турция и други", каза агенцията.

В същото време МАЕ ревизира надолу прогнозата си за доставките за Северна Америка и отбеляза, че глобалните доставки на петрол остават уязвими към прекъсвания.