Третата по големина някога криптовалута по пазарна стойност XRP, може да да остане без стойност. Това предупреждение към клиентите си направи британската финтех компания Revolut.

Стойността на XRP падна през последните седмици. Криптовалутата, която често се движи заедно с биткойн, се изстреля през ноември и достигна най-високото си ниво от 2018 г. досега, когато ралито в криптовалути набра скорост. Оттогава валутата губи повече от половината от стойността си, докато само преди ден биткойн достигна нов рекорд от над 34 600 долара. XRP се търгуваше на 0,25 долара във вторник.

Revolut предупреди, че въпреки че все още е възможно да се купува и продава XRP, някои борси са започнали да премахват криптовалутата.

Цената на XRP е нестабилна според компанията, като предупреждава, че ако някой от партньорите му реши да премахне валутата, може да се наложи да последва примера му.

"Може да се наложи да спрем търговията с много малко предизвестие, ако ликвидността на нашите партньорски борси падне и вече не можем да купуваме или продаваме XRP. Това би значело, че може да не сте в състояние да продадете XRP", каза Revolut.

За момента не се предлага услуга, която позволява на потребителите да изтеглят баланса си по XRP към външен портфейл. Revolut заяви, че ще се опита да уведоми предварително ако трябва да спре покупко-продажбата на валутата, но може да се окаже в състояние, в което е невъзможно да се направи това.

Потребителите на Revolut държат криптовалути на стойност около 120 милиона долара през 2019 г., което е с 152 на сто повече в сравнение с миналата година. Компанията за пръв път започна да доставя достъп до криптовалути през 2017 г. за биткойни и litecoin.