Светът все повече върви към потребление на чиста енергия. През 2023-а година се очакват 270 гигавата нови инсталации на слънчеви мощности в световен мащаб. Това прогнозира глобалната изследователска компания Wood Mackenzie.

Според прогнозата на Wood Mackenzie капацитетът от слънчевата енергия ще продължи да се ускорява до годишно 330 GW до 2032 г. Причината - амбициозните цели за чиста енергия, постепенно спиране на въглищните централи, желанието за енергийна сигурност, увеличаване на политическата подкрепа и други.

Европа

Румъния, страната, която има на разположение 210 слънчеви дни в годината, се очертава като водещ пазар за разпределяне на соларна енергия в Европа. Според прогнозата на Wood Mackenzie се очаква да достигне 6,5 GW кумулативен слънчев капацитет до 2027 г. Програма за субсидиране от 610 милиона евро се очаква да доведе до 150 000 инсталации в домакинствата, което води до 112% ръст на годишна база.

Преди месец френският енергиен гигант Total Energies Renewables SAS купи пет соларни проекта в Румъния от специализирания разработчик PNE с обща мощност от 208 мегаватпика (MWp). Те ще бъдат разработени от германската компания PNE.

Обединеното кралство пък въведе пакет за тримесечни жилищни слънчеви инсталации през първото тримесечие на 2023. Ако темпото на Обединеното кралство продължи, капацитетът от слънчева енергия от домакинствата ще нарасне с поне 60% през 2023 г.

Чешка компания строи най-големия соларен парк на мястото на бившето летище Силистра

Бившето летище на Силистра се превръща в най-големия соларен парк в България

Капацитетът на производство на енергия ще бъде равен на 13% от настоящото производство на слънчева енергия в България

Китай

Не е изненадващо, че Wood Mackenzie прогнозира, че Китай ще бъде лидер в производството на слънчеви панели поне през следващите пет години. Не се очаква, поне в близко бъдеще, стимулите в САЩ, Европа и Индия да намалят значително пазарния дял на Китай.

Играчите в сектора се възползват от много по-ниските цени на полисилиция, за да разширят мащабни соларни централи. WoodMac обаче очаква Китай да премести фокуса си върху износа от панели към клетки и пластини.

Съединените щати

През първото тримесечие на 2023 г. в САЩ производството на слънчева енергия се увеличи с 25% годишна база. Законът за намаляване на инфлацията увеличи с с над 3 GW добитата слънчева енергия в САЩ за периода.

Слънчевите инсталации отчетоха ръст от 66% на годишна база през посочения период, но проектите все още изпитват затруднения, заради забавяне във веригата за доставки.

Слънчева енергия от жилищни инсталации в САЩ също постави рекорд за първото тримесечие на 2023 г., но продажбите се забавиха, заради притеснението на потребителите от възможна икономическа несигурност.