Европейската комисия вече е одобрила плана на властите в Румъния за инжектиране на 53 млн. евро в изграждането на публична инфраструктура за зареждане на електромобили, предаде Seenews.

Според регулатора в Брюксел тази мярка ще доведе до понижаване на въглеродните емисии в северната ни съседка, без да се нарушава конкуренцията на местния пазар. Същевременно действията на правителството на Лудовик Орбан са в унисон с целите на Европейския съюз и не нарушават правилата за осигуряване на държавна помощ.

Може ли Румъния да привлече трети производител на автомобили?

Може ли Румъния да привлече трети производител на автомобили?

Това е ключово за развитието на една от най-важните индустрии за страната

"Румъния ще подпомогне борбата с глобалното затопляне, в съответствие с целите на Европейското зелено споразумение", коментира изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Маргрете Вестагер. "Този план ще намали вредните емисии от автомобилите и ще подобри здравето на гражданите."

Инвестицията ще се бъде изпълнена в хода на следващите пет години и се очаква да привлече и външни инвестиции в зарядната инфраструктура на страната. Тя ще обхване както градовете, така и междуградските пътища и селата, а планът на правителството е публични станции за зареждане да са достъпни на територията на цялата държава.

Как Румъния е на път да издъни тазгодишния си бюджет

Как Румъния е на път да издъни тазгодишния си бюджет

Страната е заплашена от бюджетен дефицит от почти 5%

Според комисията, похарчването на тази сума ще стимулира жителите на Румъния да закупуват повече електромобили. Целта на Европейското зелено споразумение е към 2050 г. емисиите от транспорта да се понижат с 90%.