Бюджетният дефицит в Румъния за настоящата година може да се изстреля до почти 5% от БВП, предаде seenews, позовавайки се на местния Финансов съвет - държавната институция, съблюдаваща за разходите на правителството. Той само ще расте през следващите поне две години.

"Според информацията, с която разполагаме към този момент, прогнозираме, че бюджетният дефицит за 2020 г. може да достигне между 4,6 и 4,8%, в резултат от което ще се отклоним от целта на министерството на финансите от между 1 и 1,2%", посочват от регулатора. "Тази изключително сложна ситуация изисква допълнителна финансова консолидация."

Мегапроектите на Балканите: Милиарди евро инвестиции в Гърция, Румъния и Сърбия

Мегапроектите на Балканите: Милиарди евро инвестиции в Гърция, Румъния и Сърбия

Кои са най-важните от тях?

Сред причините за това е, че властите в страната не са взели предвид ефектите от понижаването на данъците, което със сигурност е полезна мярка за икономиката, тъй като те са въведени след приемането на бюджета.

Още по-голям проблем пред разходната част обаче е планираното увеличение на пенсиите от 40%, което трябва да започне през есента. Разходите за изплащането им ще нараснат още повече догодина, когато програмите на властите обхванат още по-голяма част от възрастните в страната. Прогнозата е, че затова през 2021 г. бюджетният дефицит ще достигне 6%. Година по-късно дефицитът ще е още по-голям - от 7%.

"При тези обстоятелства ниво на корекция и на доближаване към границата за дефицита от 3% от БВП, което властите искат, в средносрочен план изглежда изключително амбициозно, проблематично и същевременно напълно необходимо; трудно е да си представим, че финансовите пазари ще толерират толкова големи бюджетни дефицити", пишат от Финансовия съвет.

Как националният авиопревозвач на Румъния "зави" в грешна посока?

Как националният авиопревозвач на Румъния "зави" в грешна посока?

По пътя към загуби, неефективност и корупция

Колкото повече се забави адресирането на ситуацията, толкова повече ще се засили нейният ефект върху икономиката, смятат от институцията. Очаква се БВП на страната да нарасне с 4,1%. През миналата година дефицитът на страната също беше над 3%-та граница, допустима според Маастрихсткия договор.