В края на 2018 година Турция откри един от най-мащабните проекти Югоизточна Европа - новото летище в Истанбул. Властите в Анкара още преди време бяха обявили, че се надяват то да се превърне в най-голямата аерогара в света. За изграждането на съоръжението южната ни съседка изхарчи 10,5 милиарда евро. След пълното завършване на проекта през 2028 година той ще има капацитет от 200 милиона пътници годишно.

Ердоган открива един от мегапроектите си: Летището за €10 милиарда, което ще стане най-голямото в света (СНИМКИ)

Ердоган открива един от мегапроектите си: Летището за €10 милиарда, което ще стане най-голямото в света (СНИМКИ)

До 2028-а то ще обслужва по 200 милиона пътници на година

През 2019 година бяха обявени още няколко не толкова големи, но също ключови за региона проекти. Ето и част от тях:

Гръцката Ривиера в Атина за 8 милиарда евро

Най-мащабният проект в близост до България, по който работата предстои да започне, е Атинската Ривиера. Става въпрос за комплекси за 8 милиарда евро, който трябва да се появи на мястото на старото летище Elliniko Enternatinal в гръцката столица. 20 години след затварянето на аерогарата властите в Атина решиха да направят първи стъпки към осъществяването на идеята за изграждане на жилищни и бизнес сгради, хотел, спортни съоръжения и огромен парк там. Според очакванията осъществяването му ще отнеме 25 години и ще създаде над 75 000 работни места.

Мегапроект за €8 милиарда: Атина прави своя Ривиера на мястото на старо летище

Мегапроект за €8 милиарда: Атина прави своя Ривиера на мястото на старо летище

Изоставената аерогара се ползваше по време на Олимпийските игри през 2014-а, а по-късно там беше изграден бежански лагер

Пирея става третото най-голямо товарно пристанище в Европа

Преди години китайската компания Cosco взе на концесия пристанището в Пирея - едно от ключовите в Гърция. През 2019 година дружеството поднови работата по плана си за разширяване на порта. Фирмата обяви, че готви мащабно вложение от 800 милиона евро в пристанището с цел изграждането на четвърти терминал за контейнери и търговски център там. Това ще увеличи капацитета на Пирея до 10 милиона TEU (мерна единица за обема товар, който може да се превозва в един контейнер) и така може да стане третото най-голямо пристанище в Европа след Антверпен и Ротердам.

Cosco разширява пристанището в Пирея с 800 милиона евро

Инвестират €800 000 000 в Пирея, за да я направят третото най-голямо пристанище в Европа

Там ще бъдат изградени четвърти терминал за контейнери и търговски център

Комплексът за 2 милиарда евро в Букурещ

Букурещ, подобно на Атина, има план за изграждане на "мини град" в града. Става въпрос за проекта на един от големите имотни магнати в Румъния - Юлиан Даскалу. В края на 2019 година стана ясно, че неговата компания Iulius Group иска да направи комплекс от бизнес и жилищни сгради, включващ още хотел, в северната част на столицата. Част от него трябва да бъде и най-високото здание в страната - 180-метров небостъргач. Комплексът ще се простира на 42 хектара площ, а в изграждането му ще трябва да се включат над 20 000 души.

Мегапроект за €2 милиарда: Румъния прави най-големият комплекс в историята си

Мегапроект за €2 милиарда: Румъния прави най-големият комплекс в историята си

По изграждането му ще работят 20 000 души

В Сърбия искат да правят най-голямата вятърна ферма на сушата

В началото на годината дъщерното дружество на италианската Fintel Energia Group - Fintel Energija обяви, че ще работи по изграждането на най-голямата вятърна ферма на сушата в Европа. Съоръжението трябва да има капацитет от 572 мегавата и ще се намира в северния регион на Сърбия Войводина. Проектите ще позволят на компанията да увеличи общия си капацитет в Сърбия до 944 мегавата.

В Сърбия ще изникне най-голямата вятърна ферма на сушата в Европа

В Сърбия ще изникне най-голямата вятърна ферма на сушата в Европа

Проектът ще бъде с капацитет 572 мегавата