Китайската компания Cosco, която преди три години стана собственик на близо 70% от най-голямото гръцко пристанище, обяви мащабен план за разширяването му, включващ инвестиция от 800 милиона евро, става ясно от публикация в местното издание Kathimerini.

Това не е първата такава стратегия за развитието на порта в Пирея, но този път сумата на вложението е значително по-голяма от тази в предишното предложение. Обновеният проект идва след смяната на правителството в Атина. 

Според новият план там ще бъде изграден нов четвърти терминал за контейнери и търговски център. Четвъртият терминал ще има капацитет от 2,8 милиона TEU (това е мерна единица, равняваща се на обема товар, който се превозва в един стандартен контейнер). Това ще увеличи общия капацитет на Пирея до над 10 милиона TEU до 2022 година.

Според новия план за разширяване инвестицията само в изграждането на новия терминал ще бъдат 300 милиона евро.

Пирея е на 32-ро място по големина сред световните пристанища, като вече е най-натовареното в Средиземно море, след като преди седмици изпревари по обем на товара Валенсия.

През 2018 година общият обем на преводения товар е достигнал 4,9 милиона TEU или с 18,4% повече в сравнение с предходната година. И с цели 700% над обема през 2009 година - годината, в която Cosco започна на оперира Терминал 2 на пристанището. През 2016 година китайският лидер успя да купи близо 70% от целия порт.

За миналата година Пирея е на 6-то място на Стария континент по обем на превозения товар. На първо място е Ротердам с 14,5 милиона TEU, следвано от Антверпен и Хамбург със съответно 11,1 милиона и 8,7 милиона TEU. В случай, че капацитетът на Пирея достигне 10 милиона TEU, то тя има шанс да се превърне в третият най-голям порт в Европа.

Китайска компания ще управлява гръцкото пристанище Пирея

Китайска компания ще управлява гръцкото пристанище Пирея

Стойността на сделката е 368,5 млн. евро