След време Румъния ще може да се похвали с най-големия имотен проект в историята си. Местният инвеститор Юлиан Даскалу, който е най-големият собственик на молове в северната ни съседка, е направил първата стъпка към изграждането на такъв на стойност от около 2 милиарда евро, съобщава местното издание Romania Insider, цитирайки Ziarul Financiar. 

Комплексът трябва да бъде построен в северната част на столицата до център Romexpo. Там ще се появят 14 нови сгради, включително и най-високият небостъргач в Румъния.

Също така ще има офиси, жилищни сгради, търговски център и 5-звезден хотел. В допълнение ще бъде построен и културен център, както и изложбени помещения.

По проекта Даскалу ще си партнира с местната Търговска и индустриална камара (CCIR), която има сключен дългосрочен договор за Romexpo и има право да ползва земята в района, която е държавна собственост.

Мегапроект за €8 милиарда: Атина прави своя Ривиера на мястото на старо летище

Мегапроект за €8 милиарда: Атина прави своя Ривиера на мястото на старо летище

Изоставената аерогара се ползваше по време на Олимпийските игри през 2014-а, а по-късно там беше изграден бежански лагер

Според очакванията над 20 000 души ще бъдат необходими за работата по проекта, който ще включва и изграждането на голям паркинг с над 12 000 паркоместа. "Сърцето" на комплекса ще бъде почти 180-метровият небостъргач, който ще има 41 етажа.

В момента компанията на Даскалу работи по бизнес сграда в Тимишоара, която трябва да стане най-високото здание в страната със своите 155 метра, след като бъде завършено. В момента това важи за Sky Tower в Букурещ, която е висока 137 метра.

Дружеството прави и Iulius Group още два подобни, но по-малки такива комплекса в страната. Единият носи името Palas Iasi в едноименния град Яши. Другата е Iulius Town в Тимишоара. Вложенията в тях са над 200 милиона евро.

Съседка на България изгражда най-голямото търговско пристанище в Европа

Съседка на България изгражда най-голямото търговско пристанище в Европа

Съоръжението ще бъде хъб в бързо развиващата се търговия между Азия и Европа