Новото летище в Истанбул ще отвори врати днес, като от Анкара очакват то да се превърне в най-голямата аерогара в света.

Това e един от мегапроектите на турския президент Реджеп Ердоган, а в него са вложени 10,5 милиарда евро или над 16 милиарда долара с цел градът да се превърне в хъб за свързване на Европа, Азия и Африка.

Капацитет: 150 - 200 милиона пътници

Терминали: 2

Писти: 6

Квадратни метри: 76,5 милиона

Разстояние от центъра на града: 35 километра

Гишета за проверка: 228

Места в чакалните: 20 000

В допълнение аерогарата трябва да помогне на местните авиолинии Turkish Airlines да се превърнат в гигант в авиоиндустрията, пише Business Times.

Първоначално идеята беше летището да заработи на пълни обороти още в края на октомври. Заради забавяне в строителството обаче засега от там ще бъдат обслужвани полети само до 5 дестинации. Аерогарата ще заработи изцяло на 29 декември, като се очаква от там да минават по 90 милиона пътници на година.

Снимка 386246

Източник: igairport.com

Турция строи най-голямото летище в света

Съседка на България строи най-голямото летище в света

То трябва да отвори врати през 2018 г.

Проектът трябва да бъде напълно завършен през 2028 година, а прогнозите са, че тогава броят ще се увеличи до 200 милиона пътници годишно. Това означава, че новото летище в Истанбул ще успее да изпревари най-натоварената аерогара в света - Hartsfield - Jackson в Атланта.

Снимка 386245

Източник: igairport.com

Първият полет до аерогарата, чието име все още не е обявено, ще бъде от Анкара и ще бъде извършен във вторник. Официалното откриване ще бъде в понеделник от 16 часа местно време.

Как новото летище на Истанбул ще засегне България?

Как новото най-голямо летище в света ще засегне България?

Откриването му ще бъде през тази година

Според плановете аерогарата трябва да замени летище "Ататюрк", а самолетите и оборудването от последното ще бъдат преместени там. Предвижда се да бъде изградена и линия на метрото до новото летище, което се намира на 35 километра от центъра на турския мегаполис.

Снимка 386242

Източник: igairport.com

Общата площ, която ще заема готовата аерогара, е 76 милиона квадратни метра. То ще има 4 терминала и 6 писти, както и перони за 500 самолета. Целта е там да могат да се обслужват повече от 110 самолета по едно и също време, като бъдат наети 225 000 души.

Снимка 386248

Източник: igairport.com

От там ще минават по 2000 самолета на ден, като над 250 авиокомпании е предлагат пътувания до над 350 дестинации.

От местното издание Yeni Safak изчисляват, че летището ще генерира 26 милиарда евро или над 30 милиарда долара приходи за правителството.