Местните власти в Истанбул искат да превърнат мегаполиса в най-големия туристически хъб, основно за полетите между Азия и Европа. Управляващите в южната ни съседка вече са предприели стъпки в осъществяването на тази цел.

В Истанбул се строи чисто ново летище, което към момента се нарича Istanbul New Airport, през което според плановете ще преминават по 90 милиона пасажери на година, пише онлайн версията на туристическото списание Conde Nast Traveller.

За сравнение при Хийтроу този показател достига 70 милиона души на година, а за сингапурската аерогара Changi те са 55,4 милиона.

Снимка 220717

Източник: Nordicarch.com

Летището трябва да отвори врати през 2018 г., като неговата площ е около 3,3 милиона квадратни метра.

С тези мащаби Istanbul New Airport ще превърне в най-големият терминал в света, изпреварвайки настоящия шампион – терминал 3 на дубайското летище, където има няколко градини и плувен басейн.

Проектът за летището предвижда то да помещава най-голямия безмитен магазин в света. Когато четвъртата и последна част от аерогарата бъде завършена през 2028 г., тя ще разполага с шест писти, от които ще летят самолети към 350 различни дестинации.