Москва активно лобира Саудитска Арабия да отвори бързоразстящия си пазар за руското жито. Така Русия ще получи още една дестинация, където да може да продава и ще се състезава с доставките от Европейския съюз, пише Bloomberg.

Пшеницата от Русия е забранена за внос в кралството през последното десетилетие заради строгите правила за качество, но двете страни започнаха разговори за начало на търговията. Това е поредният знак за увеличаващото се сътрудничество между двете държави на пазара на суровини - включително и на петролния.

Вече суперсила при петрола и природния газ, Русия се вижда и като все по-голям играч на пазара на посеви. Страната вече е най-големият износител на пшеница в света, след като завзе дял на страни като САЩ. Пазари като Саудитска Арабия и Алжир обаче остават затворени заради строги правила за качество. Причината Русия досега да не може да продава там е безкомпромисното изискване за нулева увреденост на житото от насекоми.

Ако Русия обаче успее да пробие в Саудитска Арабия, това ще навреди на доставките от ЕС. Най-големите страни-доставчицина страната сега са Германия, Канада, Полша и Литва.