Русия подкрепя продължаването на съкращенията в производството на петрол в алианса, като същевременно иска да договори увеличаване на собствения си добив, заради нарасналото по-високото сезонно търсене, предаде Oilprice, позовавайки се на свои източници в петролния картел.

До момента страната постигна лек ръст на добива на нефт всеки месец от началото на годината, докато всички останали членове на пакта ОПЕК +, с изключение на Казахстан, трябваше да запазят производството си без промяна след януари. Саудитска Арабия също понижи своето с допълнителни 1 млн. барела дневно.

Така картелът и сателитите му като цяло не са намалила значително производството на петрол от януари до сега - общият ръст е 500 хил. барела дневно, от 7,2 млн. барела през декември 2020 г. до 7,7 млн. барела на ден днес.

Предвид все още слабото глобално търсене, през януари OPEC + реши да позволи на Русия и Казахстан леко увеличаване на добива през февруари и март - с по 75 хил. барела дневно за Казахстан и с по 130 хил. барела на ден за Русия.

Панелът на ОПЕК +, който преглежда производството и пазарната ситуация, трябва да се срещне утре, докато министрите на страните членки ще се съберат за месечната си онлайн среща на 1 април.

Миналата седмица четирима източници на Reuters изтъкнаха, че OPEC + вероятно ще реши да запази производството без промяна за още един месец. Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) се обявиха в подкрепа на необходимостта да се стъпва леко, когато става въпрос за това колко петрол се пуска на пазара.