Руската икономика може да изпревари Япония до 2030 г. и да достигне четвъртото място в света - ако през следващите три-четири години расте с 2-2,5% годишно, а след това може да ускори растежа на БВП до 3%. Това мнение изрази изпълняващият длъжността първи вицепремиер на Русия Андрей Белоусов на пленарното заседание на "Деня на националните приоритети" в рамките на форума "Русия", пише РБК. (Според руския закон, ден след встъпването в длажност на новоизбрения президент правителството подава оставка, затова към момента вицепремиерът е "изпълняващ длъжността".)

Една от глобалните икономически цели през новия 6-годишен мандат на президента Владимир Путин, е формулирана по следния начин: не по-късно от 2030 г. Русия да достигне четвърто място в света по брутен вътрешен продукт (БВП), изчислен по паритет на покупателната способност.

Според най-новата актуализация на базата данни на Международния малутен фонд (МВФ), към края на 2023 г. руската икономика заема 2,95% от общия световен БВП, което все още ѝ отрежда шеста позиция в световната класация. За първи път Русия се изкачи на тази позиция през 2003 г. Но в средата на 2023 г. Световната банка класира Русия на пето място в света за 2022 г. Съдейки по факта, че през 2023 г. Путин цитира именно данните на Световната банка, когато говори за влизането на Русия в първата петица на най-големите икономики в света, властите ще се ръководят от тези оценки.

Според данните на Световната банка, към края на 2022 г. на Русия се падат 3,25 % от световния БВП, като тя е след Япония (с 3,47%) и преди Германия (с 3,23%). А на трето място е Индия със 7,2% от световния БВП. По данните на МВФ, разликата между Русия и Япония вече е по-значителна - почти 0,8 процентни пункта към края на 2023 година.

БВП изчислен по паритет на покупателната способност позволява сравняване на БВП на различните държави, като се изключва влиянието на пазарните курсове на валутите им. При този подход, БВП, първоначално изразен в национални валути, се преизчислява в т.нар. "международни долари" по условен обменен курс, който отразява съотношенията на количествата валута, необходими за закупуване на един и същ набор от стоки и услуги.

Например, ако за закупуването на условна "кошница" от стоки в САЩ са необходими 100 долара, а за закупуването на същата "кошница" от стоки в Русия са необходими 3300 рубли, то паритетният курс е 33 рубли за долар. Експертите на Световната банка посочват, че съществуват поне пет различни авторитетни начини оценка по паритет на покупателната способност.

"С параметрите на прогнозата, която виждаме сега за растежа на икономиката на предлагането, ние в Русия би трябвало да изпреварим Япония до 2030 г.", твърди руският вицепремиеп Белоусов.

Русия избира президент, а икономиката й - нов път

Събитията, които предстоят през 2024-а: Русия избира президент, а икономиката - нов път

Какво ще се случи с руската икономика, какви са основните рискове и възможните стимули