Настоящата 2024 г. с право може да се нарече една от годините с избори в най-много страни по света, включително избори за Европейски парламент, президентски избори в САЩ и президентски избори в Русия.

От посочените три избора, най-скоро ще се проведат президентските избори в Русия - на 15-17 март, т.е. за първи път ще може да се гласува три дни. Право на избор имат над 100 милиона руснаци.

При провеждане на избори за президент в дадена държава обикновено най-важният въпрос е кой кандидат ще спечели. Обаче в Русия, поне към момента, няма анализатор и социологическа агенция, които да прогнозират, че реални шансове за успех има някой друг кандидат, освен президентът Владимир Путин. Така че от днешна гледна точка, т.е. около два месеца преди провеждането на изборите, най-вероятният следващ президент на Русия се очертава отново да е Владимир Путин.

Затова в случая по-интересен е въпросът, какво ще се случи с иконоимката на Русия през изборната 2024 г. и как изборите биха могли да повлияят на развитието на икономиката. Този въпрос разглежда в обиширен анализ РБК, на основата на мненията на изявени икономисти и финансисти.

Предизборният период винаги леко повишава нервността на населението и изисква от властите в Русия да правят компромиси, казва главният икономист на инвестиционната компания "Ренесанс капитал" София Донец. "Трябва да похарчите (правителството) средства, да осигурите някакъв стимул за избирателите, но така че това да не окаже "нездравословно" въздействие на инфлацията - която и без това е доста висока, или върху валутния курс на рублата, който тъкмо е стабилизиран", смята тя.

Изглед от руския град Тюмен

Източник: iStock

Изглед от руския град Тюмен

Икономистът не очаква като цяло големи икономически промени в страната на фона на предстоящите избори президентски избори. "Допълнителните плащания, ако има такива, няма да са толкова огромни, че да се наложи да бъдат отменени по-късно. Да, може да има някакъв инфлационен ефект или влияние върху валутния курс, но не би трябвало да има сериозен дисбаланс", смята експертът. Все още не са обявени допълнителни мерки за стимулиране, но те могат да бъдат обявени точно преди "навечерието" на изборите (т.е. през февруари), се отбелязва в икономическия обзор на "Ренесанс капитал".

Анализаторите на компанията считат за най-вероятно да бъдат направени някои еднократни плащания през първото тримесечие на 2024 г. - по модела от последните години, за разлика от по-популярните преди индексации на пенсиите и заплатите на служителите в държавната администрация.

"Икономическата политика в Русия сега до голяма степен се определя от неикономически фактори, така че едва ли новото правителство, което ще се сформира след президентските избори, ще има много пространство за маневриране", смята от своя страна управляващият директор по макроикономически анализи и прогнози в агенцията за рейтинги "Експерт" Антон Табах. Според него, "напълно възможно е от 2025 г. да има големи новости в данъчната сфера". Какви ще са те сега може да се прогнозира само, че те "ще бъдат в посока увеличаване на данъците, но е трудно да се оценят конкретни параметри", казва той.

През септември 2023 г. руският президент Владимир Путин каза, че правителството засега не вижда необходимост от повишаване на данъците. Финансовият министър Антон Силуанов коментира от своя страна тогава, че в бюджета за 2024-2026 г. няма необходимост да се променят основните данъчни ставки, включително данъкът върху доходите на физически лица. Обаче през декември 2023 г. Силуанов каза, че в началото на 2024 г. Министерството на финансите ще обсъди с бизнеса "как да се "пренареди" данъчната система за следващите години".

Русия обяви колко е бюджетният й дефицит спрямо БВП - за първи път от 2 години

Русия обяви колко е бюджетният й дефицит спрямо БВП - за първи път от 2 години

Приходите от петрол и газ продължават да са драстично по-малко от миналогодишните

Що се отнася обаче до ситуацията на пазара на труда, там наистина е необходимо структурно пренастройване, сигурна е Донец. Ниското ниво на безработица в Русия "чупи рекорд след рекорд" през 2023 г. В края на ноември показателят падна за първи път в историята под 3% - до 2,9%. Според прогнозите на "Яков и партньори" (бивша консултантска фирма McKinsey), до 2030 г. недостигът на кадри в Русия ще достигне 2-4 милиона души, което ще намали потенциалния брутен вътрешен продукт (БВП) с 1-2% годишно. В по-голяма степен недостигът на кадри (ще) засяга т.нар. "сини якички", т.е. квалифицирани работници в предприятията.

Последствието от недостига на персонал е увеличение на заплатите (особено впечатляващо в обработващата промишленост и машиностроенето), но ръстът на доходите от друга страна "е потенциална причина за инфлационни рискове и високи разходи в корпоративния сектор", предупреждават анализатори от "Алфа банк".

А стимулирането на демографския прираст ще има ефект върху пазара на труда в най-добрия случай след 16 години. Но пък увеличената трудова миграция към страната носи и социални рискове, предупреждават от консултантската компания "Център за икономика и инфраструктура". По-удачни, според икономистите от Центъра, са мерките по стимулирането на вътрешната мобилност на населението, т.е. миграцията от райони с повече работна ръка към тези с дефицит на работна ръка и съответно повишаване на производителността на труда. "Инвестициите се оказват условието, без което е невъзможно (при сегашните демографски условия) в Русия да се осигури дългосрочен икономически растеж, нито да се повиши производителността на труда", твърдят икономистите.

"Неволята учи": Руски авиокомпании поискаха да купуват резервни части от екзотични дестинации

"Неволята учи": Руски авиокомпании поискаха да купуват резервни части от екзотични дестинации

Кои са новите държави, включени в списъка на възможните доставчици

Основните рискове пред руската икономика през 2024 г.

Основният риск за руската икономика през 2024 година, според Антон Табах е, че "ще има две икономики в страната: едната се опира на бюджетни пари и субсидирани заеми, при която всичко ще бъде наред, а другата е на задлъжнели или силно зависими от кредитната активност граждани, които няма да се справят (много) добре. Усреднено тези две тенденции ще доведът до забавяне на икономически ръст, но не и пълна рецесия в мащаба на 2014-2015 г. или 2022 г.", казва той.

Бюджетните стимули, които възлизат на рекордните 5% от БВП през 2023 г., ще достигнат "плато" през 2024 г., отбелязва в тази връзка Донец. "В такива условия ще бъде по-трудно икономиката да расте, освен това възстановителният растеж е "до голяма степен изчерпан". Затова лайтмотивът на тази година ще бъде търсенето на източници на икономически растеж, макар че пазарът на труда също ще остане на дневен ред", смята икономистът.

Изглед от руския град Ростов на Дон

Източник: iStock

Изглед от руския град Ростов на Дон

Засиленият санкционен натиск остава значителен външен риск за руската икономика в средносрочен план, посочват от Института за икономическо прогнозиране на Руската академия на науките.

Всъщност единственият механизъм за санкционен натиск върху Русия от страна на Запада вече остава механизмът за т.нар. вторични санкции, се отбелязва в прогнозата на института.

През 2023 г. ефектът от търговските санкции спрямо Русия се оказа относително слаб, констатират от Центъра за макроикономически анализи на Алфа Банк, но през 2024 г. финансовата логистика може да се усложни, поради възможен нов кръг на натиск върху сектора. Важен процес през тази година се очаква да бъде постепенното намаляване на основните лихвени проценти.

Освен това не трябва да се подценява продължаващият риск от глобална рецесия, подчертава Донец, макар че през 2023 година подобни рискове не се реализираха. По думите на финансовия експерт, "Русия не е чак толкова "нечувствителна" към външни рискове, колкото смятат някои. И ако сценарият за глобална рецесия все пак се сбъдне, то Русия ще има нисък износ и слаба рубла", предупреждава Донец.

Настъпва ли "нова макроикономическа епоха" и какви са нейните "признаци"?

Настъпва ли "нова макроикономическа епоха" и какви са нейните "признаци"?

Мнението на авторитетното германско бизнес издание Handelsblatt