Войната в Украйна се очертава дълга, като щетите от нея се виждат дълбоко в руския тил. Кремъл се налага да пренастрои икономиката си около огромни военни разходи, които в обозримо бъдеще няма как да намалеят - на фона на санкции и трудна замяна на едни ключови международни пазари с други. Как ще се отрази това на бизнеса в страната - отговорът търси икономическият наблюдател Борис Грозовски в своя статия за руското независимо издание "Важные истории".

"Не може да се калкулира точната цена на войната: статистическите данни вече са класифицирани, а и някои военни разходи са маскирани като цивилни такива - описани като пенсии, индустриални инвестиции и т.н. Делът на класифицираните разходи в бюджета се повиши от 16% през 2021 г. до 22,4% през 2023 г. От това, което беше разгласено, е ясно, че разходите за армия и отбрана са се увеличили от 24% до 32% от бюджета - безпрецедентно количество пари", пише Грозовски.

Над 550 международни компании отказват да напуснат Русия, голяма част от тях са европейски

Над 550 международни компании отказват да напуснат Русия, голяма част от тях са европейски

В списъка на Йейлския университет влизат марки като Benetton и Philips, както и много авиокомпании

Тези средства трябва да дойдат отнякъде - в резултат повишението на социалните разходи едва покрива инфлацията, а една трета от населението е на помощи. Това обаче не стига.

Чия собственост е неприкосновена

"Руските олигарси се опасяват, че развитието на войната ще накара правителството да национализира бизнеси или да ги прехвърли на по-лоялни собственици - както се случи с Yandex и Tinkoff. Има информации, че някои големи компании са възложили на историци проучвания за това как нацисткия режим в Германия и фашистите в Италия са третирали едрата частна собственост", пише икономическия наблюдател.

Хардлайнерите във властта като говорителят на Думата Вячеслав Володин вече говорят за конфискуването на собствеността на руснаците, които са се преместили в чужбина и "хвърлят кал" по страната. Така изглежда твърде вероятно управляващите да стигнат до заключението, че неприкосновена е само собствеността на тези, които подкрепят с пълно гърло "специалната военна операция", а търговията на пазарни цени с държавата просто не е патриотична.

Икономиката на Русия започва да усеща тежестта на санкциите

Икономиката на Русия започва да усеща тежестта на санкциите

Продажбите на автомобили в страната са спаднали с 58,8% през 2022 година

"Мобилизирането на приходите вече е започнало. Миналата година правителството добави печалбите на Газпром към бюджета, а през декември разгледа възможността за увеличаване на плащанията на дивиденти на държавните компании и за еднократно плащане към бюджета на производителите на въглища и торове. Членовете на руския елит знаят, че това няма да приключи добре. Войната вече отряза руските бизнеси от световните пазари и милиардерите - от техните богатства и недвижимости в чужбина. Следващата стъпка е регулиране на печалбите", предупреждава Грозовски.

Очакването му е да се въведе контрол на цените и доставките с предимство за армията, както и увеличаване на данъчното бреме за богатите и ограничаване на печалбите - с пренареждане на собствеността на някои бизнеси и фалит на други като страничен ефект.

Как е по време на война

Военновременната икономика се характеризира с централно планиране и мобилизация - иначе е невъзможно хората и бизнесите да работят за военното усилия. По време на Втората световна война Великобритания и САЩ се наложи да минат към централно планиране и разпределяне на необходимите за фронта стоки и инвестиции, напомня авторът на анализа.

"Руският подход към мобилизацията е още по-специфичен. В края на 20-те години Сталин ускорява моблизационното планиране като го поставя в центъра на подготовката за бъдеща война. Той е бил напълно убеден, че човешките и материалните ресурси на страната са необходими за военен успех. Сталинистият милитаризъм се нуждае от насилствена трансформация на икономическите и социалните структури в посока милитаризация - процес, сходен с това, което в момента се случва в Русия", пише той.

Икономисти: Русия може да вдигне данъците заради войната

Икономисти: Русия може да вдигне данъците заради войната

Москва става прекалено зависима от приходите си от петрол, а харчовете за армията ѝ растат

По думите му СССР на Сталин се е готвел за война с целия свят, а сега в Русия на Путин се опитват да представят ситуацията като война с поне половината земно кълбо.

Ситуацията обаче е много по-различна. Заради технологичния скок на САЩ, например, не им се наложи да мобилизират икономиката си, за да водят война в Ирак - четвъртата най-голяма армия в света към 1991 г. Според Борис Грозовски първоначалните планове на Владимир Путин са били за сходна кампания на Русия в Украйна. Сега обаче се налага трансформация - Кремъл няма как просто да признае провала си и да изтегли хилядите се войници обратно към своя територия.

€160 милиона на ден: толкова струва на Русия забраната на ЕС за внос на суров петрол и таванът на цената

€160 милиона на ден: толкова струва на Русия забраната на ЕС за внос на суров петрол и таванът на цената

ЕС забрани вноса на суров петрол от Русия по море и застраховането и финансирането на транспорта на руски петрол до трети страни

Руските военни анализатори вярват, че ще е достатъчно просто да "натиснат врага" достатъчно силно, за да обърнат хода на конфликта отново в своя полза. "В средата на 30-те години съветската армия е била смятана за една от най-силните в света. След това тя понася унизителни провали, загуба на милиони войници и в крайна сметка побеждава - на немислима цена и с помощта на своите съюзници. Путин, който обича да се сравнява с Петър Велики, няма против понякога да повтаря и успехите на Сталин", пише авторът на материала.