Забраната на Европейския съюз за внос на суров петрол от Русия и таванът на граница на цената на петрола струват на Русия 160 милиона евро на ден, според констатации на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA).

ЕС забрани вноса на суров петрол от Русия по море и застраховането и финансирането на транспорта на руски петрол до трети страни, особено по морски пътища.

Забраната на ЕС влезе в сила на 5 декември 2022 г. ЕС и Г-7 се договориха за таван на цената на руския петрол от 60 долара за барел, която влезе в сила същия ден, пише Daily Sabah.

Според CREA приходите от суров петрол на Русия са отбелязали спад от 32% през декември, именно заради забраната за внос на суров петрол и тавана на цените. Германия спря вноса на руски петрол по нефтопровода "Дружба" до края на миналия месец и това доведе до допълнително намаление от 5%.

"Дружба" е основният маршрут, по който се доставя петрол от източноевропейска Русия до Украйна, Беларус, Полша, Унгария, Словакия, Чехия, Австрия и Германия. Общо 2,5 милиона барела суров петрол и 700 000 барела петролни продукти са транспортирани по тръбопровода през октомври до страните от ЕС.

Въпреки спада в приходите, Русия все още печели 640 милиона евро на ден от износа на изкопаеми горива. Сумата може да се свие до 520 милиона евро, след като забраната на ЕС за внос на рафиниран петрол и разширяването на тавана на цените за рафинирани петролни продукти ще влязат в сила от 5 февруари.

Според CREA досега Русия е направила 3,1 милиарда евро от транспортиране на суров петрол с кораби при текущата горна граница на цените, а 2 милиарда евро от тази сума са данъчните приходи, които отиват направо в руското правителство.

Петролът рязко поскъпна. Няма консенсус в ЕС за ценовия таван на руския нефт

Петролът рязко поскъпна. Няма консенсус в ЕС за ценовия таван на руския нефт

Сутринта Brent се търгува по $85,02, а WTI - по $78,68 за барел

Горната граница на цената от 60 долара за барел е далеч над производствените разходи на Русия, но понижаването й до 25-35 долара за барел би намалило приходите на Русия от износ на петрол с поне 100 милиона евро на ден, според CREA.

"Таванът на цените трябва да бъде преразгледан и прилагането на ембаргото трябва да бъде засилено. Без приходи от износ на изкопаеми горива, атаката на Русия срещу международното право ще се срине. Имаме нужда от повече действия от коалицията за таван на цените", коментира Витлана Романко, основател и директор на организацията Razom We Stand.