Скок на данъците може да удари руснаците през тази година, тъй като страната им става прекалено зависима от нефтения износ, а цените на черното злато може да не оправдаят очакванията на Кремъл, съобщава "Ройтерс", като цитира икономисти.

От началото на декември досега цената на руския суров петрол от сорт "Уралс", е спаднала с повече от 20%. Именно в края на миналата година западните страни наложиха таван от 60 долара на барел, за да ограничат възможностите на Москва да финансира войната си в Украйна. Към момента сделките са даже на по-ниски цени - близо до 70 долара за барел.

Колко сега всъщност струва руският нефт – руско министерство призна, че е под „тавана“

Колко сега всъщност струва руският нефт – руско министерство призна, че е под „тавана“

Само за месец средната цена при износ на Urals е паднала с 19%

В същото време, руският федерален бюджет е изчислен на база 70 долара и това може да се окаже проблем. Към момента Русия разчита предимно на Индия и Китай да изкупуват нейния петрол. "Растящата зависимост на бюджета от петрола създава притеснения", коментираха от Alfa Bank, като отбелязаха, че сривът на петролните и газовите приходи "е на хоризонта".

Русия увеличи разходите си с над 25% през 2022 г., включително заради военната си кампания. За балансиран бюджет са нужни приходите от петролни сделки на 101 долара за барел, отбелязва "Ройтерс", като от агенцията допълват, че като се добавят и 27,5 млрд. долара дивиденти на "Газпром" стигаме до ниво от 115 долара за барел - над два пъти по-висока цена от сегашната.

€160 милиона на ден: толкова струва на Русия забраната на ЕС за внос на суров петрол и таванът на цената

€160 милиона на ден: толкова струва на Русия забраната на ЕС за внос на суров петрол и таванът на цената

ЕС забрани вноса на суров петрол от Русия по море и застраховането и финансирането на транспорта на руски петрол до трети страни

Още през декември финансовият министър Антон Силуанов отбеляза, че дупката в руския бюджет е 49 млрд. долара или 2,3% от БВП и очаква да е над 2% през 2023 г. заради ограниченията в износа.

"Когато има голяма разлика между реалната цена на нефта и заложената в бюджета, това не може да бъде устойчиво компенсирано със заеми. Нужни са някои мерки по отношение на фискалната политика - намаляване на разходите или повишаване на приходите", коментира главният икономист на Alfa Bank Наталия Орлова.

През 2024 г. Владимир Путин ще се бори за пети мандат, а по-късно през тази година има местни избори и затова според нея държавата няма да намалява харчовете си. Така остава вдигането на данъците. То вече започна за петролната и газовата индустрия, като от него се очакват десетки милиарди долари допълнителен приход през следващите 3 години.

Русия разрешава строителството на пететажни дървени сгради

Русия разрешава строителството на пететажни дървени сгради

Жилищните постройки от CLT могат да се експлоатират без основен ремонт 50 години

Не е ясно кои други сектори ще бъдат засегнати. Зам.-министърът на финансите Алексей Сазанов посочи, че ДДС и данъкът върху доходите на този етап няма да бъдат вдигани, но "детайлен анализ" ще покаже къде "има високи маржове и е възможно да се увеличи данъчното бреме без да бъдат наранени оперативните и инвестиционните действия на компаниите".

Според анализ на бюджета, изготвен от "Ройтерс", през 2023 г. Русия ще даде близо една трета от парите си (или 140 млрд. долара) за отбрана и сигурност. Това само по себе си означава по-малко ресурс за образование, здравеопазване и наука.