От 2024 г. руските предприемачи може да имат възможност да строят пететажни дървени сгради, каза пред Интерфакс Андрей Копитин, директор на Федералния център за нормиране в строителството (FAU FTS) към Министерството на строителството.

"Има задача до края на годината да се даде нормативна възможност за изграждане на дървени пететажни къщи. Решението на този проблем ще бъде постигнато като част от изпълнението на пътната карта за развитие на дървеното жилищно строителство до 2024 г. , одобрен от Министерството на строителството и Министерството на извънредните ситуации на Русия", каза той.

В съответствие с пътната карта трябва да се решат проблеми, свързани със здравина и стабилност, сеизмична устойчивост, полагане на инженерни системи, топло- и звукоизолационни характеристики на материала, ремонтопригодност и необходимостта от конструктивна противопожарна защита.

Според Копитин вече има успешни пилотни проекти за изграждане на дървени четириетажни жилищни сгради, но досега разработчиците са проектирали обекти чрез разработването на Специални спецификации.

Той припомни, че работата по развитието на дървеното жилищно строителство е в ход от дълго време - още през 2019 г. бяха разработени и одобрени ключови правила.

Плановете на Министерството на строителството на Руската федерация включват изграждането на 12-етажни дървени сгради. Ако предразсъдъците на купувачите се преобърнат, страната може да осъществи бум в производството на дървени плоскости, пише mashnews.ru.

Първите многоетажни дървени къщи вече са построени

В град Сокол, Вологодска област, дървопреработващия холдинг Segezha Group (част от AFK Sistema) завърши строителството на първите две високи сгради в Русия от дървени панели. Сградите бяха пуснати в експлоатация в края на миналата година

Жилищният комплекс "Соколики" се състои от две четириетажни къщи, общата му площ е 6 хиляди квадратни метра. Общо има 64 апартамента в двете построени сгради, някои от които ще се използват от служителите на Segezha като служебни и лични жилища. Останалите апартаменти ще бъдат обявени за продажба. Цената все още не е обявена.

Къщите са изградени от CLT (Cross Laminated Timber) панели. Това са сухи кръстосано залепени плочи на дървесна основа, от тях са изградени стени, тавани, покриви и стълбища. Те се произвеждат от завода Sokol CLT (част от Segezha), разположен в същия град Сокол. Панелите се произвеждат на единствената цялостна CLT линия в Русия, доставена до ключ от словенската компания Ledinek.

До 2019 г. в Русия беше разрешено да се проектират сгради от дървени конструкции на не повече от три етажа. Тогава Министерството на строителството на Руската федерация одобри набор от правила, които позволяват изграждането на жилищни и обществени сгради с дървени конструкции с височина до 28 метра.

Холдингът Segezha Group обяснява, че панелите CLT са устойчиви на огън и земетресения, не се свиват и здравината им е сравнима с бетона. Сградите на CLT могат да се използват без основен ремонт около 50 години. Те са пет пъти по-леки от стоманобетонните къщи.

Леките конструкции изискват по-малко строително оборудване и могат да бъдат построени върху леки или съществуващи основи. Къщата от дървени панели е с около една четвърт по-енергийно ефективна от подобни сгради, направени от други материали.

Сградите с CLT панели се строят четири пъти по-бързо от стоманобетонните конструкции. Двете къщи в Сокол са построени за осем месеца. Разрешението за строеж е получено през април 2022 г., основните строителни дейности са завършени през септември, а довършителните работи са завършени през декември.