През зимата, при евентуални прекъсвания на снабдяването с природен газ, България е държавата в ЕС, която може да е най-уязвима заради недостига на газ. Причината е, че запасите й в подземното газохранилище (в Чирен) покриват едва 15% от годишното потребление. Това коментира за Лента.ру Алексей Гривач, зам.- генерален директор на Фонда за национална енергийна сигурност на Русия.

По думите му, в "зоната на риска" са също Полша и Германия, по същата причина. Наскоро беше съобщено, че техните газохранилища са (почти) пълни, обаче - каквато хипотеза разглежда руският експерт - при преустановяване или намаляване на доставките на газ, наличните обеми в газохранилищата ще покрият потребностите на страните само за седмици.

"Мисля, че ЕС като цяло ще има проблеми през зимата", отбелязва анализаторът. "Най-трудна ситуация относно газа може да се очаква за страни, които имат комбинация от негативни фактори, а именно - загуба на значителни обеми внос на газ от Русия, малък капацитет за съхранение и труден достъп до алтернативни доставки."

"Газпром": Възможно е в Европа да има "замръзнали" градове през зимата

"Газпром": Възможно е в Европа да има "замръзнали" градове през зимата

Според шефа на руския концерн, енергийната криза "не е дошла за кратко време"

По посочените критерии в съвкупност, според енергийния експерт, най-големи опасения за недостиг на газ в ЕС биха могли да имат именно България, Полша и Германия, независимо че наличните им газохранилища ще бъдат запълнени до началото на отоплителния сезон.

Гривач допълва, че в същото време, при проблеми в една от страните в ЕС, те ще "ударят" останалите като при "ефекта на доминото". "Това ще е истински тест за принципа на солидарност в ЕС", отбелязва експертът.

Малко по-рано стана известно, че във връзка с енергийната криза, Европейският съюз подготвя извънреден механизъм за ограничаване на цените на целия вносен газ.

Вече нищо, свързано с природния газ в света, няма да е като преди

Вече нищо, свързано с природния газ в света, няма да е като преди

Без пестене на синьо гориво зимата в ЕС може да бъде тежка