По време на пика на студеното време тази зима, цели европейски градове може да "замръзнат" без отопление, каза шефът на "Газпром" Алексей Милер по време на форума "Руска енергийна седмица", съобщи РБК.

Той поясни думите си, че зимата би могла да бъде сравнително топла, но ако дори "само една седмица се окаже необичайно студена", то през това време "цели градове могат да замръзнат".

В предишни години, през зимните пикове на студа "Газпром" доставяше на Европа от 600 милиона до 1,7 милиарда кубически метра газ на денонощие, припомни Милер.

Шефът на руският газов гигант смята, че ЕС "ще оцелее" през предстоящата зима, благодарение на нагнетения газ в газохранилищата си. По думите на Милер, има "оптимистични" прогнози и има "много песимистични" прогнози, дадени от експерти. Според последните, в европейските газохранилища "през март 2023 г. ще останат едва около 5% газ, т.е. те ще са практически празни".

"Да, Европа ще оцелее тази зима. Обаче какво ще се случи с нагнетяването на газ в газохранилищата за предстоящите зимни месеци на 2023 г. и 2024 г.?", зададе риторичен въпрос Милер по време на форума. Шефът на "Газпром" подчерта, че енергийната криза "не е дошла за кратко време, а причините за нея имат системен характер".

Унгария договори с "Газпром" отсрочени плащания за закупеното през зимата гориво

Унгария договори с "Газпром" отсрочени плащания за закупеното през зимата гориво

При какви условия е отстъпката