Преминаването по основните магистрали в Сърбия от години се заплаща. Като от 1 януари тол таксите ще се повишат, съобщават местни медии. 

Решението е одобрено от парламента, каза изпълняващият длъжността директор на пътната агенция Зоран Дробняк, цитиран от агенция Kurir.

По този начин, след увеличението, таксата за 237-километровия участък от магистрала от Белград до Ниш, третият по големина град в страната, ще се увеличи до 1090 динара (18.21 лева) от 1000 динара (16.71 лева), според калкулатора на таксите на уебсайта на агенцията.

От догодина цената на винетките ще бъде намалена, а тол таксите ще се увеличат

От догодина цената на винетките ще бъде намалена, а тол таксите ще се увеличат

Колко ще достигнат приходите от пътни такси?

За пътния участък Белград-Шид таксата в момента е 420 динара (7.02 лева), а ще бъде 457 динара (7.64 лева). За участъка Белград-Суботица пътната такса сега е 640 динара (10.69 лева), а след увеличението на цената ще бъде 697 динара (11.65 лева). Отсечката от пътя Белград-Ниш, таксата е 890 динара (14.87 лева), а от 1 януари шофьорите ще плащат 970 динара (16.21 лева).

Ще бъдат преразгледани и отстъпките за плащания чрез платформата за електронно събиране на пътни такси (ETC) - това е модерен модел за безконтактно плащане на пътни такси с помощта на ETC устройства. За плащания от 20 000 до 50 000 динара (334.16 - 835.41 лева) отстъпката ще бъде 4%, за плащания от 50 000 до 100 000 динара (835.41 - 1670.82 лева) ще бъде 6%, а за плащания над 100 000 динара (1670.82 лева) ще бъде 8%.

Тол таксите за шофиране на в Сърбия се плащат на изходната станция за таксуване на магистралата. Приемат се пари в брой в динари и евро, както и разплащателни карти. Другият вариант за плащане е с помощта на устройство ETC (електронна система за таксуване) , с която можете да извършвате плащания на пътни такси, без да спирате на пунктовете за плащане на пътни такси. Предлагат се абонаментни билети за автомобили с национални регистрационни табели за редовни посетители.

320 милиона лева: Как тол системата в България рязко поскъпна двойно

320 милиона лева: Как тол системата в България рязко поскъпна двойно

Тя трябвало да се "реконфигурира" и да се обучават служители само десет месеца след пускането ѝ

Таксите се събират не само от шофьорите на леки автомобили и камиони, но и от мотоциклети. При изчисляване на таксата, брой оси, обща височина, тежест и дължина на отсечката се вземат под внимание, пише порталът Тruckpoint.

Как се плаща тол такса с устройство ETC?

Предварително плащане 

Устройства в предплатената система е достъпно както за физически, така и за юридически лица. Такъв начин на електронно събиране на пътни такси предполага авансово плащане на средства. Бopдoвитe ycтpoйcтвa ce cвъpзвaт ĸъм ĸoнĸpeтeн пpoфил, ĸoйтo мoжe дa бъдe пpeзapeдeн чpeз пapи в бpoй, нa ĸaca или бaнĸoвa ĸapтa.

Северна България е заложник на новата тол система

Северна България е заложник на новата тол система

Анализ на ИПИ

Последващо плащане

За режим на последващо плащане, е необходимо да подпишете договор с оторизиран дистрибутор на устройства, като за България е добре да предвидите, че "Пътища Сърбия" не издава такива на регистрирани юридически лица извън Република Сърбия.

Важно е да отбележим, че уcтpoйcтвaтa нe мoгaт дa ce пpexвъpлят мeждy paзлични пpeвoзни cpeдcтвa.