Очакваните приходи от пътни такси за 2023 година ще достигнат 820 милиона лева. От 1 януари намалението на винетките ще е с около 10%, а увеличението на тол ставките ще е с 50%, заяви директорът на тол системата Георги Темелков по време на кръгла маса на тема "Две години тол система - плюсове и минуси".

От следващата година две трети от приходите трябва да идват от тежкотоварния трафик, а дългоочакваните приходи от 1 милиард лева, които бяха обявени при пускането на системата през 2020-а трябва да бъдат достигнати през следващите няколко години.

За кои автомобили ще важи намалението?

Намалението с 10% от 2023 година се отнася за леките автомобили и ще важи за всички видове електронни винетки, които се заплащат от автомобилите до 3.5 тона. Това са уикенд, седмична, месечна, тримесечна и годишна винетка. Това означава, че годишната винетка от 97 лева става 87 лева, а уикенд винетката от 10 лева става 9 лева.

Цените за преминаване по магистрала на тежкотоварни автомобили над 12 тона и с 4 и повече оси от догодина става между 35 и 43 стотинки в зависимо от еко категорията. В момента цената е между 23 и 32 стотинки.

Девет компании в търг за основен ремонт на български пътища за €35 милиона

Девет компании в търг за основен ремонт на български пътища за €35 милиона

С парите ще се ремонтират 62 км третостепенни пътища в крайбрежната Бургаска област

Припомняме, че от това лято в тол системата влизат и второкласните пътища. За тях цената за големите камиони ще се движи между 29 и 37 стотинки. За сравнение, в момента те заплащат между 15 и 18 стотинки в зависимост от екологичния клас. При малките камиони от догодина цените ще станат между 4 и 7 стотинки. Към днешна дата за второкласен път те са между 2 и 3 стотинки на километър.

Парите в пътната инфраструктура

По анализ на Световната банка, цитиран от "Капитал", за да достигнем 10% от ремонтите по републиканската пътна мрежа, е нужен бюджет от 1,5 милиарда лева - за рехабилитация, поддръжка и почистване през зимата.

Резултатите от миналата година показват приходи от близо 430 милиона лева от продажби на винетни и тол такси и 22,5 милиона лева от глоби - далеч под обявения 1 милиард лева, припомня "Капитал". Очакванията са до края на тази година от пътни такси да се съберат около 550 милиона лева.