Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън възнамерява да освободи от стратегическия резерв на страната още 10 до 15 милиона барела петрол. За тези планове на американските власти съобщи Bloomberg, позовавайки се на източници, близки до ситуацията.

Отбелязва се, че с решението се цели да се балансират международните пазари на нефт и да се предотврати по-нататъшен значителен ръст на световните цени на енергоносителите.

По данни на агенцията, посочената мярка ще бъде нов транш по програмата за интервенция на петролния пазар на САЩ, предвиждаща освобождаването на общо 180 милиона барела петрол. Разрешението за продажбата им беше дадено през март.

ОПЕК+ съкращава драстично добива на петрол

ОПЕК+ съкращава драстично добива на петрол

Очакванията бяха за по-малко намаление или за запазване на досегашното положение

В края на март Байдън обяви за рекорден обем освобождаване на петролни запаси в рамките на следващите месеци. Той също така призова американските партньори да освободят до 50 милиона барела нефт от техните ресурси. "И колкото по-голямо е това количество, толкова по-вероятно е да има снижение на цените на петрола", каза тогава американският президент.

Както е известно, с решението си в началото на октомври, ОПЕК+ не само че не увеличи добива на петрол - за което е настоявала президентската администрация на САЩ - но и го намали с 2 млн. барела на денонощие.

При (евентуален) "таван" на цените на руския петрол - каква ще е реакцията на международните пазари

При (евентуален) "таван" на цените на руския петрол - каква ще е реакцията на международните пазари

Последствията от решението на страните от Г-7