След три последователни месеца на повишаване на цените на суровия петрол, се очаква най-големият износител на петрол в света Саудитска Арабия да направи първото намаляване на официалните си продажни цени, след като групата OPEC + започна рекордното си намаляване на производството, за да подкрепи пазара и цените.

Нефтопреработвателите и търговците в Азия до голяма степен очакват саудитският петролен гигант Aramco да намали цената на суровия си петрол, който ще отиде в Азия през септември, след като фалшивото възстановяване на търсенето на петрол намалява маржовете за рафиниране и отслабва петролните показатели в Близкия изток, срещу които производителите в Персийския залив определят цените им за Азия, пише Oilprice.

Според проучване на Reuters от пет азиатски рафинерии, индустрията очаква Саудитска Арабия да намали цената на своята основна Arab Light за Азия за септември със средно $ 0,61 за барел.

Петролът тръгна надолу. ОПЕК+ вдига добива

Петролът тръгна надолу. ОПЕК+ вдига добива

Сутринта Brent се търгува по $43,25,а WTI - по $40,07 за барел

Проучване на Bloomberg на осем азиатски търговци и рафинерии показа сходни очаквания, като средната прогноза за намаление от 0,48 долара за барел.

Това би означавало, че зареждането на саудитски суров петрол за Азия през септември може да бъде с цена от 0,72 щатски долара за барел, което е по-ниско от премията от 1,20 долара за барел през август, които Saudi Aramco обяви през началото на юли.

Ценообразуването на саудитските суровини, обикновено определя тенденцията за цените за Азия на други производители на нефт като Кувейт, Ирак и Иран.

Цените на саудитските сурови продукти също са признак на търсенето на суровината и на пазарните основи и рафинирането на маржовете в регионите.

Първото намаление на цените на саудитския петрол от четири месеца ще бъде още един сигнал, че възстановяването на търсенето на петрол е по-бавно, отколкото се очакваше само преди месец.

Вече има признаци, че търсенето се разпада и предстои още едно пренасищане на пазара.

Преди седмици стана ясно, че възстановяването на търсенето на петрол няма да е V-образна форма. Тези прогнози идват на фона на скорошното възобновяване на случаите на COVID-19 в много части на света и реалната заплаха за нови блокировки.

Спадът на търсене, повишеното предлагане и все още слабите маржове за рафиниране не оставя друг избор на Саудитска Арабия освен да отговори на очакванията на клиентите и да намали цените на петрола за първи път от четири месеца досега.