Цените на петрола от основните световни марки се понижават в понеделник поради опасения от намаляване на търсенето на суровини на фона на продължаващия ръст на заразените с COVID-19 в света. В същото време страните участнички в пакта ОПЕК + започват да възстановяват производството.

Октомврийските фючърси за сорта Brent на борсата ICE Futures в Лондон днес сутринта поевтиняват с $0,27, до $43,25 за барел. В петък тези контракти поскъпнаха с $0,27 (0,6%).

В същото време септемврийските фючърсите за WTI спадат на Нюйоркската стокова борса NYMEX с $0,30 (0,7%), до $39,97 за барел. По време на предишната сесия цената им се увеличи с 0,35 долара (0,9%).

През юли Brent поскъпна с над 5%, а WTI - с 2,6%.

Пандемията COVID-19 остава "най-важното ограничение на търсенето на петрол", като се има предвид експоненциалният ръст на заболеваемостта и смъртността, казват експертите на AxiCorp.

Страните от ОПЕК + започват на 1 август изпълнението на втория етап на сделката, което предполага частично възстановяване на добива на петрол - с 2 милиона барела на ден. Но се очаква обемът на допълнителните доставки на пазара да бъде по-малък поради компенсации от страни, които не изпълниха изцяло споразумението през последните три месеца.

Броят на активните петролни инсталации в САЩ е спаднал с 1 единица миналата седмица до 180, според данните на Baker Hughes, публикувани миналия петък. В момента броят на работещите съоръжения е 590 единици по-малко от същия период година по-рано.