Саудитска Арабия смята, че търсенето на петрол в Европа и Азия се възстановява и повишава повечето цени за доставки на суров петрол за двата региона, съобщава Bloomberg. Въпреки че петролните фючърси поевтиняха малко тази година, много търговци с енергия и ръководители в индустрията са на мнение, че те ще нараснат.

Според някои експерти цената може да достигне $100 за барел, като основната причина за това е китайската икономика, която се възстановява след отмяната на локдауните заради Covid-19. На този фон инфлацията в други големи икономики се забавя.

Saudi Aramco иска да инвестира в проекти за втечнен газ в чужбина, къде се насочва

Saudi Aramco иска да инвестира в проекти за втечнен газ в чужбина, къде се насочва

Персоналът на компанията надхвърля общо 70 хиляди души

Държавната саудитска компания Saudi Aramco повишава повечето си официални продажни цени за Азия за месец април. Цената на основния за компанията арабски лек суров петрол беше увеличена до $2,50 за барел над регионалния бенчмарк. Това е с 50 цента повече спрямо нивото за месец март.

Цените за американските клиенти са останали непроменени. Тези за Северозападна Европа и Средиземроморието са били повишени с $1,30 за барел.

Снимка 594474

Източник: iStock by Getty Images

Цената на суровия петрол сорт Брент е намаляла с 0,1% от началото на годината до $85,83. Тя спадна от около $115 от средата на 2022 година, след като забавянето на световната икономика и по-високите лихви неутрализираха нарушаването на доставките, причинено от войната в Украйна.

"Търсенето от Китай е много силно. То е отлично и в Европа и САЩ", заяви Амин Насер - главен изпълнителен директор на Saudi Aramco.

Саудитска Арабия е най-големият износител на петрол в света. Кралството ръководи групата ОПЕК+, в която влиза и Русия. Съюзът от 23 страни намекна, че няма да повиши добива поне до 2024 година.

Саудитска Арабия с рекордни приходи от петрол за 2022 година

Саудитска Арабия с рекордни приходи от петрол за 2022 година

Ръстът БВП на страната за миналата година е 8,7%