През декември миналата година приходите от износ на петрол на Саудитска Арабия са намалели с 5% спрямо ноември, до $22,8 млрд. Това показват данните на Главното статистическо управление на страната, съобщи "Комерсант". През декември тези приходи обаче, се оказаха с 11% по-високи спрямо година по-рано.

Всъщност декември миналата годино е шестият пореден месечен спад на приходите от петрол, които през декември са били най-ниски за цялата 2022 година.

Спадът на приходите от износ на петрол през втората половина на 2022 година е свързан основно с намалението на цените на петрола, след рязкото увеличение през първата половина на миналата година.

Въпреки това обаче, приходите от износ на петрол на Саудитска Арабия през миналата година като цяло достигнаха рекордните 326 милиарда долара, което е най-високата сума от 2012 г. насам.

Според експерти, повишаването на приходите от петрол, може да помогне за диверсификацията на икономиката на Саудитска Арабия. Властите на страната от няколко години насам разработват проекти в различни области, които би трябвало да намалят зависимостта на страната от износа на петрол.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Саудитска Арабия за 2022 г. нарасна с 8,7%, което е най-високият растеж сред страните от Г-20.

Огромна кравеферма и карго летище - инвестиционният интерес на Саудитска Арабия у нас

Огромна кравеферма и карго летище - инвестиционният интерес на Саудитска Арабия у нас

Подготвя се общ проект с държавното предприятие "Ел Би Булгарикум", а готовата продукция от мляко ще е приоритетно за износ