Саудитска Арабия има интерес към обща инвестиция в изграждането на кравеферма за мляко в България, с потенциал тя да се превърне в най-голямата в страната и региона. Добитото мляко ще се преработва изцяло в страната ни, а продуктите ще са експортно ориентирани за региона на Персийския залив.

Това стана ясно по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и ръководството на една от най-големите компании в Саудитска Арабия в хранително-вкусовата промишленост, съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията. В срещата участва и председателят на борда на директорите на "Ел Би Булгарикум" Невена Петрова, която представи българското дружество и неговата продукция.

Саудитската компания към момента управлява и огромна ферма, в която се отглеждат около 190 хил. крави - приблизително колкото са всички регистрирани крави в България. Обмяна на опит и обща инвестиция между саудитската компания и "Ел Би Булгарикум" е проект, по който стартира работата. Очаква се посещение на представители на компанията у нас за детайлизиране на параметри и обсъждане на конкретните възможности.

"България има интерес от привличането на стратегически партньор, който ще ни даде възможност да си върнем пазари, на които сме познати, но сме загубили през годините", подчерта министър Никола Стоянов. Българските млечни храни и в частност сиренето са били любим продукт за голяма част от местното население, стана ясно по време на срещата.

Продукцията, произведена в България, напоследък печели все по-голям пазарен дял в Персийския залив. Изграждането на обща ферма с "Ел Би Булгарикум" и започване на съвместно производство е възможност както за разширяване на присъствието на саудитската компания в региона, така и за стъпването им на единния европейски пазар.

В Саудитска Арабия започва строителство на огромен нефтохимически комплекс за $11 милиарда

В Саудитска Арабия започва строителство на огромен нефтохимически комплекс за $11 милиарда

Комплексът ще се строи от Saudi Aramco и френската Total Energy

Саудитска Арабия има интерес и към инвестиция в изграждането на карго летище у нас. Това бе обсъдено по време на среща с ръководството на Националния фонд за индустриално развитие и логистика (NIDLP). От българска страна в нея участваха министрите Никола Стоянов и Александър Пулев.

NIDLP е институция с важно значение за икономиката на Саудитска Арабия, която има за цел да превърне страната във водещ индустриален и глобален логистичен център, като увеличи максимално стойността на нейния минен и енергиен сектор.

Министър Никола Стоянов представи пред тях проект за развитие на летище Хасково, но акцентира, че има и други потенциални локации. От страна на Фонда заявиха интерес от проучването на проекти, които, освен летище, позволяват и изграждане на индустриална зона.

Българските министри отправиха покана към представители на Фонда да посетят страната ни за запознаване на място с възможностите за инвестиции, като се очаква това да стане през първата половина на 2023 г. Министър Александър Пулев акцентира на българските компании в сферата на информационните и комуникационните технологии и иновациите. Обсъдени бяха общи проекти в тези сектори.

Небостъргач, извисяващ се на 2 км в небето - възможно ли е? Коя държава ще го строи?

Небостъргач, извисяващ се на 2 км в небето - възможно ли е? Коя държава ще го строи?

Каква е цената на огромната конструкция, за строителството на която вече се обявяват търгове?