Цената на природния газ през август по всяка вероятност ще бъде малко под 300 лева на мегаватчас, т.е. ще се удовлетвори искането на "Булгаргаз" за поскъпване с 60% спрямо предходния месец. Това стана ясно от думите на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов в интервю в сутрешния блок на бТВ. Тепърва предстои изслушване и заседание на КЕВР, където ще се вземе окончателно решение.

Иванов припомни, че цената на парното няма да бъде променяна до 1 януари, но трябва да се мисли за подпомагане на топлофикациите, защото няма да могат да платя задълженията си към "Булгаргаз".

След август цената на природния газ се очаква да намалява, каза председателят на КЕВР.

Официално: "Булгаргаз" иска поскъпване на газа за август с внушителните 60%

Официално: "Булгаргаз" иска поскъпване на газа за август с внушителните 60%

Предварителното предложение беше за повишение на цената с 54%

Той посочи, че се очаква у нас да бъдат доставени над 1 млрд. куб. метра природен газ от Азербайджан, договорени отдавна, а освен това се водят преговори за още половин милиард.

Останалите количества синьо гориво, необходими за страната ни се очаква да дойдат с танкери с втечнен газ, но остава проблемът с довеждащата инфраструктура.

Щабът, който беше сформиран от премиера, ще насочи усилията си за гарантиране на снабдяването и през следващата година, отбеляза Иванов. Той посочи, че е пропуснат моментът България да резервира слотове за доставка и затова сега ще плаща газа на по-висока цена.

Шефът на КЕВР: "Булгаргаз" е купил руски газ чрез посредници и ни го препродават по-скъпо

Шефът на КЕВР: "Булгаргаз" е купил руски газ чрез посредници и ни го препродават по-скъпо

От печелившо в началото на годината, сега дружеството е на загуба от 500 млн. лева