Цени на базовите световни марки суровия петрол продължават да растат в понеделник сутринта, след като миналата седмица затвориха на положителна територия.

Силното търсене и ограничените доставки допринасят за това, коментират експертите.

Американският петрол е подкрепен и от слабото възстановяване на добива в САЩ и облекчаването на ограниченията за пътуване, отбелязва MarketWatch.

Декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес към 9:15 ч. българско време поскъпнаха с $0,63 - до $86,16 за барел. В петък цената им се повиши с $0,92 (1,1%) и достигна $85,53 за барел при затваряне на сесията.

Цената на декемврийските фючърси за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) нараства в същото време с $0,72 - до $84,48 за барел. В края на петъчната търговия стойността на тези контракти се повиши с $1,26 (1,5%) и стигна $83,76 за барел.

През миналата седмица цената на сорта Брент се повиши с 0,9%, а WTI приключи с печалби за девета поредна седмица, добавяйки 2,6%.

"Петролът продължава тримесечното си увеличение, през което нараства с близо 30%, доколкото COVID-19 достигана пик , а САЩ позволиха туристически пътуване на ваксинирани пътници. Очакваме петролнот ценово рали да продължи до ноември като ии по-студеното време ще увеличат разхода на гориво, а празниците ще увеличат търсенето на бензин", каза Джей Хатфийлд, главен изпълнителен директор на Infrastructure Capital Advisors.

Запасите от петрол на терминала Кушинг, където се съхранява търгувания от NYMEX петрол, бързо се доближават до критично ниски нива и анализаторите очакват този спад да се ускори. Когато това стана последният път, цените на петрола бяха над 100 долара, отбелязва The Wall Street Journal.

Експертите от Infrastructure Capital Advisors прогнозират цените на петрола през следващата година в диапазона от 80-100 долара за барел на фона на подновеното търсене на международни пътувания.