Цените на петрола са стабилни в петък под влиянието на засилващия се долар. В същото време неотслабващият ръст на търсенето на суровината в Китай на фона на съкращаването на добива в рамките на пакта ОПЕК+ оказва подкрепа за котировките.

Днес сутринта фючърсите за сорта Brent се понижават с 0,02 процента до $62,18 за барел. Американският еталон WTI в същото време се търгува по $56,66 за барел, с 0,03 процента над цената от края на вчерашната сесия.

Според трейдъри, укрепването на долара с 0,8 процента спрямо кошницата от основните валути - конкуренти, оказва сдържащ натиск върху цената на суровината.

Независимо от това, тази година се наблюдава силно търсене от страна на Китай, който задмина САЩ като най-голям вносител на петрол в света. През ноември импорта на суровината нарасна до 37,04 милиона тона или по 9,01 милиона барела в денонощие. Това е второто по големина рекордно значение на показателя, показват данните на Главното митническо управление на Китай, информира Reuters.

Продълженото споразумение за съкращаване на добива между ОПЕК и други страни производителки на петрол също така оказва подкрепа на котировките. Благодарение на неговото спазване, цените на петрол доста се покачиха в периода юни - октомври, сортът Брент, например, поскъпна с 40 на сто.

На тази тенденция за балансиране на петролния пазар противодейства ръстът на добива в САЩ. От средата на 2016 година насам той се покачил с 15% до 9,7 милиона барела в денонощие, най-високо ниво от началото на 70-те години на миналия век. По този начин САЩ се доближи по обем на добива на суровината до другите два най-големи производителя - Русия и Саудитска Арабия.